Tjeckien

Tjeckien har sedan början på 1990 talet blivit ett populärt resmål mycket beroende på att Tjeckien har en rik kultur och historia att erbjuda.

Tjeckien var länge, tillsammans med bland annat Östtyskland och Polen ett starkt kommunistiskt styrt land vilket varade fram till Berlinmuren föll 1989 och landet fick en mer human syn på demokrati och välstånd, även om man fortfarande kan se vissa spår leva kvar.

Tjeckien är ett platt land men formas av flera bergskedjor som går runt om vid gränserna. Naturen i Tjeckien innefattar bland annat slättmarker och floddalar och anses vara mycket vacker.

Tjeckiens huvudstad Prag är en mycket vacker stad att promenera i. Här finner man mängder av vackra byggnader och pråliga torg. I Prag finner man även många uteserveringar där den ungerska nationalrätten gulasch serveras tillsammans med en iskall inhemsk pilsner. Staden erbjuder allt från mycket intressanta museer, lyxig shopping till ett pulserande nöjesliv.

Fakta

Huvudstad: Prag
Språk: Tjeckiska
Invånare: C:a 10,3 miljoner
Valuta: CZK, 1 Koruna = 100 Haleruz
Tidsskillnad: 0 timmar
Visum: Nej, medlem i EU
Vaccinering: Nej

Klimat

Tjeckiens klimat är ganska likt Sveriges. Varma somrar och kalla vintrar. Våren och hösten är milda men, precis som i Sverige, ostadiga. Man kan besöka Tjeckien året om men bästa tiden anses vara våren och sommaren då naturen och växterna präglar Tjeckien samtidigt som museer och andra sevärdheter håller öppet. Turistsäsongen slutar i september men man kan fortfarande besöka Prag som är en mycket vacker stad året om. Under vintern hat Tjeckien en hel del ansedda skidorter i bergen som erbjuder bra utförsåkning och övriga skidsporter i en bedårande natur och ett landskap som är som gjort för äventyr.

Boende

I Tjeckien finner man medelklass och lite bättre hotell i de större städerna. Standarden för medelklasshotellen är generellt lite sämre än vad man är van i men ofta är hotellrummen billiga. Under turistsäsongen, som sträcker sig fram till september, finns det en hel del vandrarhem man kan bo på. Här sover man i sovsalar tillsammans med andra och priserna är mycket låga. Reser man till Prag under turistsäsongen kan det vara bra att kontrollera om det finns lediga rum innan avfärd.

Transporter

Buss

I de större städerna är det lokala bussnätet väl utbyggt. Här finner man även spårvagnar och tunnelbana som gör att man enkelt kan ta sig runt i staden. Från Prag finns det även långfärdsbussar ut till de flesta städer runt om i Tjeckien.

Tåg

Tjeckien har ett väl utbyggt tågnät som sträcker sig ut till de flesta städer i Tjeckien. Tågen har olika klasser och är generellt bekväma att resa med.

Taxi

Taxi finns i alla städer. Priserna skiljer sig mellan dag eller natturer. De flesta kör med taxameter men man kan alltid göra upp priset i förväg.

Destinationer i Tjeckien

Prag

Prag är en av Europas mest besökta huvudstäder. Staden är fylld till randen av både museer, historiska monument, fantastisk arkitektur och hundratals inhemska ölsorter att prova på för dig som är en ölfantast. …

Läs mer

Lämna en kommentar