Reseguide till Phuket

Phuket är en stad i Thailand som har blivit ett populärt turistmål. Phuket City är regionhuvudstaden i regionen Phuket som ligger i sydöstra Thailand. Phuket City fick officiell status som stad först 2004 och dess invånarantal uppges vara 75 000. Det är inte alla som vet det, men Phuket är faktiskt en ö och dessutom den största ön i Thailand. Namnet kommer från det gamla ordet ”bukit” som betyder ungefär ”kulle”, och tros härstamma ifrån den ojämna terrängen med mycket grönska som är typiskt för området. Naturen är alltid nära och ramar in de guldfärgade stränderna på ett idylliskt, vackert sätt. 

Phuket är ett populärt besöksmål bland turister i alla åldrar och det är mycket tack vare klimatet. Phuket har en regnperiod som ofta håller i sig mellan september och oktober, men i övrigt är klimatet härligt inbjudande, med en årlig medeltemperatur på 27 grader.

Resa och boende

Phuket har endast en större flygplats, Phuket International, som ligger på den norra delen av ön. Det är trots det den näst största i hela Thailand. Från flygplatsen kan besökare ta sig vidare med flygbuss, som avgår var eller varannan timme, eller taxi i olika varianter. Färdtiden med flygbuss är en dryg timme, och tar besökare till alla de vanligaste hotellområdena. Med taxi kommer man som regel fram snabbare och ofta bekvämare, men besökare rekommenderas att anlita en taxi som kör på taxameter. Många minibussar som agerar taxi är billigare, och kör utan taxameter, men chansen är större att man hamnar fel och att det i slutänden därför blir dyrare.

Utbudet av boende i Phuket är stort, och standarden är överlag god i medelprisklass och uppåt. Däremot kan det vara mycket svårt, eftersom Phuket är ett så populärt resmål, att hitta ett boende med bra, centralt läge. Besökare bör därför alltid boka boendet i förväg, gärna i samband med att resan bokas. Om resan är planerad att ske under högsäsong bör bokning ske minst en eller två månader före avfärd.

Mat och dryck

Utbudet av matserveringar är mycket stort i Phuket, och som regel är valmöjligheterna större i eller i närheten av de områden där turister oftast bor. Till skillnad från många andra delar av Thailand är matkulturen i Phuket till stor del internationell, och det är därför lika lätt att hitta en japansk sushi eller amerikansk hamburgare som thailändska friterade nudlar. Det finns en hel del skillnader mellan den thailändska matkulturen i allmänhet och den i Phuket; som har ett större fokus på färska fiskrätter.

Utelivet är också mycket stort, tack vare de många turisterna. Merparten av populära barer och klubbar är koncentrerade till området runt eller i närheten av de större stränderna, främst Patong Beach.

Aktiviteter och sevärdheter

De mest kända stränderna är Patong Beach, Karon Beach och Kata Beach som alla ligger i rad på öns västkust. Förutom fina och mysiga stränder, perfekta för sol och bad, finns det också dykplatser, grottor och laguner som väntar på att bli utforskade. Om man vill ha lite omväxling från stränderna kan man bege sig in till centrum i Phuket Town och passa på och shoppa lite eller äta en bit god mat. Eller varför inte passa på och ta en utflykt till James Bond Island, ön som är känd från ”Mannen med den gyllene pistolen”? Denna ö är väl värd ett besök på grund av sitt kristallklara vatten och sin berömda, mjuka och guldfärgade sandstrand. Det anordnas regelbundet turer ut till djungeln, där man kan träffa på alla möjliga djur. Den som vill kan också ta en rundtur på elefantryggen, givetvis i sällskap av en erfaren guide.

Nära Phukets sydspets ligger Laem Promthep som är ett populärt utflyktsmål. I närheten finns också Nai Harn, en lugnare strand med bara ett fåtal hotell. Bästa tiden för att boka resa till Phuket är mellan december till april.

Lämna en kommentar