Reseguide till Krabi

Krabi i södra Thailand är en av Thailands absoluta semesterparadis och hit söker sig massor av turister varje år för att njuta av sol, bad, dykning och ett rikt uteliv. Även om mängden turister har ökat avsevärt till Krabi så är det ändå långt ifrån den ström av turister som reser till Pattaya eller Phuket varje år. Även om Krabi blivit en aning turistiskt så har ändå inte semesterorten drabbats av synbar droghandel, prostitution eller hög kriminalitet som många andra semesterorter vilket gör Krabi till ett perfekt resmål för barnfamiljer.

Krabi är en relativt ny turistort. Det är så sent som på 1980 talet som de första turisterna upptäckte staden. Tidigare var Krabi en liten lugn fiskeby där befolkningen i första hand livnärde sig på fiske och omkringliggande gummiplantage. Idag är det dock turismen som står för den mesta arbetskraften och är en viktig inkomst för staden.

Området kring Krabi är oerhört exotiskt och vackert. Här har man regnskog, grönklädda berg och hav vilket är en fantastisk kombination för de som vill kombinera sol och bad med äventyr och utflykter.

Strax utanför Krabi finner man öarna Koh Lanta, även kallad svenskön på grund av det stora antalet heltidsboende svenskar, och Koh Phi Phi som idag åter igen är en blomstrande ö, efter att den drabbades hårt av tsunamin, och för den som vill ge sig ut till dessa paradisöar så går det dagligen färjor ut till dessa. Det finns även ett hundratal obebodda paradisöar inom räckhåll som man kan göra dagsutflykter till, om man önskar en egen paradisö och sandstrand helt för sig själv.

Sevärdheter

Krabi erbjuder en hel del sevärdheter, främst med anknytning till naturen och havet, och även en hel del aktiviteter som man kan varva strandlivet med. Har man aldrig besökt ett thailändskt buddisttempel förut ska man passa på när man är i Krabi. Här finner man ett av södra thailands mest kända tempel i ett otroligt vackert landskap. Om man även går de 1237 trappstegen upp får man en magnifik utsikt över området.

En av de absolut vackraste platserna på jorden når man endast med båt. James Bond Island ligger en timmes resväg från Krabi i Phan-Nga bukten. För att ta sig ut till ön reser man med Longtail båtar, även de kända från James Bond filmen. Här finns de vackra grönklädda klippöarna som stiger rakt upp ur havet. På vägen ut till James Bond ön får man förutom den fantastiska utsikten över de palmklädda landremsorna även se en hel del vackra grottor.

För den som gillar och är intresserad av djur rekommenderas en utflykt till Mangroveträsket. Här finner man ett rikt djurliv som består av bland annat ormar, apor, vattenvaraner och ett rikt fågelliv bestående av många säregna fågelarter.
 
Vill man se mer av det vilda djurlivet i Thailand kan man även göra en utflykt till Khao Nor Chuchi. Detta regnskogsreservat är hem för bland annat leoparder, malajbjörnar, och flera olika arter av apor. Även här finner man ett rikt fågelliv med säregna och utrotningshotade fågelarter.

Ett måste när man är i Thailand är att besöka en matmarknad.  På dessa marknader köper den inhemska befolkningen sin egen mat. Marknaderna öppnar tidigt på morgonen, oftast runt 02, och har öppet till runt 09 på morgonen. Här finner man alla möjliga exotiska matvaror och kryddor som man inte kan hitta i vanliga matvarubutiker. Allt från kött, fisk till blommor. Marknaderna hittar man alltid i området och det är bara fråga första bästa thailändare efter vägen till områdets marknad.

Lämna en kommentar