Reseguide till Bangkok

Bangkok är Thailands huvudstad och den är inte bara en av de snabbast växande och ekonomiskt viktigaste städerna i Sydostasien. Det är också ett av världens mest populära turistmål. Anledningen till detta kan vara att stadsbilden är så varierande. Här blandas moderna skyskrapor, gamla kåkstäder, historiska tempel och mäktiga palats om vartannat. Hela Bangkoks storstadsområde har omkring 10 miljoner invånare, men i det egentliga Bangkok bor cirka 5,2 miljoner människor. Bangkok blev landets huvudstad redan 1782 då kung Rama I flyttade sitt residens till Bangkok från Thonburi. Rama I var också den som byggde Wet Saket, ett tempel från 1700-talet som anses vara det äldsta i Bangkok.

Nära 40 miljoner turister besöker staden årligen och dess popularitet kan anas både i det sköna klimatet och i de många sevärdheterna. Bangkok ligger i den tropiska klimatzonen och den årliga medeltemperaturen är 28,4 grader. Största nederbördsmängden faller i september och minsta mängden i januari. 

Resa och boende

Bangkok betjänas av två flygplatser; Suvarnabhumi Airport samt Don Muang Airport. Båda flygplatser ligger dryga 30 kilometer utanför Bangkok. Från  Suvarnabhumi tar man sig enklast med expresståget Airport Rail Link, men besökare kan också ta en taxi om man så vill. Båda alternativen är prisvärda, även om tåget går snabbare och är billigare. Från Don Muang är det enklaste och säkraste sättet att ta sig vidare taxi, även om det finns en tågstation i närheten. Tågen är dock inte expresståg och det är lätt hänt att besökare hamnar fel. Tågförseningar är dessutom mer regel än undantag.

Utbudet av boende i Bangkok är kanske ett av de mest varierade i världen. Å ena sidan finns några av världens absoluta bästa och mest exklusiva hotell här, men å andra sidan finns en enorm mängd av hotell som har en mycket låg nivå. Det går därför inte att bedöma hotellen efter prislappen eftersom variationerna är så stora. Besökare bör därför alltid boka boendet på förväg, gärna i samband med att resan bokas. Som regel bör besökare leta efter boende i medeprisklass eller övre medelprisklass.

Mat och dryck

Antalet uteställen och restauranger är, i likhet med hotellen, enormt och även här är variationen mycket stor. Det finns en bra bit över 50 000 restauranger i Bangkok och det kan vara svårt att veta var man får bra kvalitet, tillagad med god hygien, till ett bra pris. Fördelen med det stora utbudet är förstås att besökare kan prova nya smakrika läckerheter varje dag. Stadens allra bästa restauranger är samlade i Sukhumvit, och priserna är överkomliga med svenska mått mätt.

Utelivet i Bangkok kan beskrivas på många olika sätt, men en sak är klar – det är enormt. Oavsett om man söker en pub, bar eller nattklubb så finns det ett ofattbart antal alternativ. Några av de bästa uteställena är samlade till distriktet Silom. Några nämnvärda uteställen är Vertigo och Sirocco, som är belägna på hög höjd uppe på taket av ett par större hotell, vilket ger en oslagbar utsikt.

Aktiviteter och sevärdheter

Templet Wet Saket ligger högst uppe på berget the Golden Mount och stadens högsta punkt är belägen just vid Wet Saket. Den kan nås via en brant stigande trappa och utsikten där uppifrån är väl värd att svettas för.

I staden finns 400 buddhistiska tempel och här ligger även Thailands Nationalteater, Nationalgalleri och Nationalmuseum. En välbesökt byggnad är Wimanmek Teak Palace som är byggt helt i teakträ utan spikar. I Bangkok ligger också Sydostasiens största akvarieanläggning, Siam Ocean World och här finns även krokodilfarmer, ormfarm, vattenland, zoo och nöjesparker. Bangkok är populärt både bland ungdomar och bland barnfamiljer. Det är billigt att leva i Thailand och det finns mycket att se och uppleva. För att få en upplevelse för livet är det därför värt att boka resa till Bangkok.

Lämna en kommentar