Thailand

Thailand utses år efter år till det mest attraktiva resmålet för svenska turister. Självklart beror det på att Thailand erbjuder en kombination av söderhavs miljö med oerhört vackra stränder med klarblå vatten i ett tropiskt klimat och ett stadsliv med dunkande puls med ett extremt nöjesliv.

Thailand är dock mycket mer än sol och nöjen. Här finns en otroligt väl bevarad historik i form av tempel, övergivna städer och klassiska monument. Thailand erbjuder alla resenärer något utifrån deras intresse.

Thailand, som fram till 1939 hette Siam, är ett kungarike där landets befolkning fortfarande avgudar sin kung.

Thailand är ett tropiskt land och består av berg och högland i Norr medans nordöstra Thailand består uteslutande av slättmarker. Nere i söder finner man tropiska regnskogar. I Thailand finner man mängder av exotiska frukter, växter och djurarter.

Fakta

Huvudstad: Bangkok
Språk: Thailändska
Invånare: C:a 64,6 miljoner
Valuta: THB, 1 Baht = 100 Satang
Tidsskillnad: +6 timmar
Visum: Nej, 30 dagars visum vid inresa. För längre resa söker man visum på Thailändska ambassaden. Vaccinering: Nej

Klimat

Klimatet i Thailand är tropiskt. Det innebär mycket varma somrar, regnperioder och milda vintrar. Under vintern sjunker temperaturen ned till runt +25 till +30 grader för att under sommarperioden öka till +40 grader eller mer. Bästa tiden att besöka Thailand är under hösten eller vintern. Då är det lagom varmt och man klarar sig undan regnperioden. Varmaste tiden i Thailand är under våren, från april fram till juni, då regnperioden börjar.

Boende

I Thailand kan man hitta boende från c:a 40 kr per dag och upp till 10 000 tals kronor, allt beroende på vilket typ av standard man vill ha på sitt boende. Ett normalt boende på ett bra hotell med bra service kostar runt 200 kr per dag och uppåt. I Bangkok finner man lyxhotellen ståta på rad efter floden och där är priserna för en natt mellan 1 500 kr upp till 6 000 kr per natt, för normala hotellrum. Thailand har gott om Hostel och vandrarhem. Här finns inkvartering att hitta från 40 kr per dygn och uppåt. Reser man utanför turistorterna och de större städerna ligger priset för en natt på ett bra hotell runt 80 kr per natt. Det finns campingplatser i Thailand som alla är belägna i naturreservaten. Här kostar det ofta ett inträde på några tior men sedan kan man ofta stanna flera nätter. Pensionat, Bed & Breakfast eller hyra av rum är inte vanligt förekommande i Thailand. Det finns vissa utlänningar, företrädelsevis från Skandinavien som erbjuder hyra av enstaka rum på turistorter.

Transporter

Buss

Det lokala bussnätet i städerna är väl utbyggt, dock finns en viss oreda när man försöker luska ut var man ska och vilken buss som är lämpligast. Det finns även så kallade Bathbussar där man betalar 10 bath och åker med längs en rutt och hoppar av när man önskar.

Tåg

Det finns tågnät i Thailand men bara mellan de största städerna. Tågnätet är relativt dåligt utbyggt och är mycket långamma.

Taxi

Taxi finns överallt i städerna. Taxi är mycket billigt och rekommenderas före alla andra transportsätt. Det finns olika taxibolag, där alla kör med taxameter, men det är ändå många som vill ha fast pris. Fast pris blir alltid dyrare. Använd de gula taxibilarna för transport och undvik de andra som vill diskutera priser.

Att tänka på

Thailändare är ett vänligt folk. Ett problem med thailändare är att de har svårt att förstå ironi. Undvik att skämta eller vara ironisk mot thailändare som man inte känner väl. Man behöver inte ge dricks när man blir serverad. Det är hövligt att ge lite extra, dock aldrig några större summor. Thailändarna själva ger aldrig dricks.

Destinationer i Thailand

Bangkok

Bangkok är Thailands huvudstad och den är inte bara en av de snabbast växande och ekonomiskt viktigaste städerna i Sydostasien. Det är också ett av världens mest populära turistmål. …

Läs mer

Phuket

Phuket är en stad i Thailand som har blivit ett populärt turistmål. Phuket City är regionhuvudstaden i regionen Phuket som ligger i sydöstra Thailand. Phuket City fick officiell status som stad först 2004 och dess invånarantal uppges vara 75 000. …

Läs mer

Krabi

Krabi i södra Thailand är en av Thailands absoluta semesterparadis och hit söker sig massor av turister varje år för att njuta av sol, bad, dykning och ett rikt uteliv. …

Läs mer

Lämna en kommentar