Reseguide till Dar Es Salaam, Tanzania

Dar es Salaam är Tanzanias största stad och landets ekonomiska huvudstad och har ett växande rykte bland både affärsmän och afrikanska safariresenärer.
Dar, som ligger i en naturlig hamn vid Indiska oceanen, har blivit Tanzanias kulturella mecka och i takt med utvecklingen har många influenser från hela världen kommit med – vilket syns i aspekter som matlagning där allt från lokala rätter till kinesiska och thailändska restauranger kan hittas.

Inofficiell huvudstad

Dar es Salaam var en gång Tanzanias huvudstad, men har fortfarande en stor del av den byråkratiska makten – Dodoma blev huvudstad på 1970-talet på grund av sitt mer centrala läge – och de flesta regeringstjänstemän bor i staden, vilket innebär att de långa pendlingssträckorna mellan de två orterna är överkomliga.

Dar Es Salaam är i alla avseenden Tanzanias huvudstad och många tjänstemän trycker på för att få den officiellt återupprättad som sådan.

Dar es Salaam – en kort historia

Dar Es Salaam uppstod från platsen för en liten fiskeby, Mzizima, när sultanen av Zanzibar beslutade att bygga sitt sommarpalats i området. Platsen valdes på grund av sitt läge, med en naturlig hamn för att dra nytta av elfenbens- och slavhandeln mellan östkusten och området kring de stora sjöarna. Handlare och köpmän flyttade in och bosättningen började utvecklas.

När sultanen dog 1870 hade den nya sultanen inget intresse för området och handelsmännen började flytta tillbaka till Bagamoyo. När slavhandeln upphörde förlorade bosättningen sitt främsta ideal och staden började dö.

År 1887 etablerade sig det tyska Östafrikakompaniet i området och fyra år senare flyttade de tyska kolonialmyndigheterna huvudstaden i det utropade tyska Östafrika från Bagamoyo till nuvarande Dar Es Salaam.

Efter första världskriget behöll de nya kolonialherrarna, britterna, Dar som huvudstad, och bosättningen började utvecklas enligt rasåtskillnad med indier, afrikaner och européer som hölls åtskilda.

Dar historia – efter självständigheten

Dar Es Salaam behölls som huvudstad vid Tanganyikas självständighet 1961 och förblev huvudstad i Förenade republiken Tanzania [inklusive Zanzibar] 1964. När Tanzanias huvudstad flyttades till Dodoma 1974, i kombination med misslyckandet med regeringens ekonomiska politik, började Dar återigen snabbt förfalla.

År 1985 sattes en ny reformistisk regering på plats och Tanzanias ekonomi började växa snabbt – med Dar som epicentrum för denna tillväxt. I dag är Dar långt ifrån de mörka dagarna av förfall och har potential att bli Östafrikas ekonomiska kraftcentrum.

Dar för affärsresenärer

Dar es Salaam håller på att bli en fristad för affärsmän som söker möjligheter att utöka sina företag eller starta nya företag. Med en ekonomi som utvecklas positivt i Tanzania, pålitlig kommunikationsinfrastruktur och den största hamnen på den östafrikanska kusten har Dar es Salaam goda förutsättningar att bli ett ekonomiskt kraftcentrum på kontinenten.

Boendet för affärsresenärer sträcker sig från lyxhotell i toppklass till intima boutiquehotell, som erbjuder idealiska övernattningsmöjligheter för alla affärsbehov. Strandresor i Dar-regionen erbjuder en kombination av affärs- och semesterresor och gör det möjligt för affärsresenärer att resa med sina partners.

Safari Dar

Arusha må vara Tanzanias erkända safarihuvudstad genom sin tillgång till den legendariska norra safarikretsen, men på senare år har Dar Es Salaam utvecklat ett eget rykte genom den tidigare okända södra safarikretsen. Reservaten i södra Tanzania, som Selous och Ruaha, som länge stod i skuggan av de ikoniska Serengeti- och Ngorongorokratrarna, håller snabbt på att bli Afrikas främsta vildmarksområden.

Selous Game Reserve, som av många anses vara Afrikas största djurreservat, ligger bara 45 minuters flygresa från Dar Es Salaam och den lika imponerande Ruaha National Park kan läggas till som en del av en av de mest dramatiska djurupplevelser som finns i Afrika. Det är bara en tidsfråga innan Tanzanias södra safarikrets är lika känd som den norra och Dar Es Salaam är etablerad som safarihuvudstad.

Dar Es Salaam – Afrikas framtid

Dar Es Salaam är en exotisk, modern, pulserande och äkta afrikansk stad som snabbt håller på att bli en destination på den afrikanska kartan. Med stora affärsmöjligheter, några av Afrikas mest dramatiska vildmarksområden inom räckhåll och stränder som är skrivna i legender tillsammans med historiska platser som spårar människans moderna historia kommer Dar Es Salaam med säkerhet att bli ett resmål som kan konkurrera med de ikoniska resmålen i norra Tanzania.

Be din Siyabona Africa-konsult att rekommendera de allra bästa hotellen i Dar Es Salaam för din semester i Tanzania.

Lämna en kommentar