Reseguide till Damaskus

Damaskus är huvudstad i Syrien, det mytomspunna landet i hjärtat av Mellanöstern. Staden har en lika lång och händelserik historia som landet, och är en stad rik på kontraster där det nya och moderna möter det gamla och traditionella. Damaskus är känd världen över som ett ständigt soligt resmål, en mycket stor stad med samma gästvänliga atmosfär som en småstad, och ett kulturellt och historiskt centra.

Något som är mindre välkänt är att Damaskus är en de allra äldsta, ännu bebodda, städerna i hela världen. Redan tusentals år före nuvarande Syrien grundades fanns ett välutvecklat samhälle just i Damaskus. Genom åren som gått har Damaskus tillhört bland annat Romarriket, Ottomanska riket, Persien, korstågsriddare och mongoler. Dagens Damaskus visar fortfarande upp tydliga spår av den fascinerande historien och har präglats särskilt mycket av den långa tiden i Romarriket.

Klimatet är inbjudande och pendlar mellan varmt och hett, året runt. Under mitten av vintern kan temperaturerna sjunka ned till någon enstaka plusgrad under natten. Under sommaren och större delen av året pendlar temperaturerna mellan 20 och 35 grader. Regn är extremt sällsynt under sommarhalvåret och förekommer endast blygsamt under höst och vår.

Resa och boende

Besökare landar för det mesta på flygplatsen Damascus International, som ligger en liten bit utanför själva staden. Från flygplatsen till centrum tar man sig enklast med taxi eller buss, beroende på vart i staden man ska. Priset är överkomligt för båda alternativ. Resebolagen arrangerar ofta vidaretransport till hotellet, och många hotell kan också erbjuda transport ifall resebolaget inte gör det. Besökare som planerar att resa till Syrien bör antingen resa med ett etablerat resebolag, för att beviljas visum på flygplatsen, eller själv ansöka om visum på förhand. Besökare som nyligen vistats i Israel kan i vissa fall vägras inträde.

Utbudet av boende är stort, med allt från enkla vandrarhem till lyxiga hotellsviter. Kvaliteten varierar dock kraftigt och besökare bör välja ett boende med tre stjärnor, helst fyra stjärnor. De flesta, om inte alla, hotell som bokas via resebolag har en god standard.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger är stort i Damaskus, med allt från traditionella syriska rätter som falafel och kebab till italiensk pizza och amerikanska hamburgare. Besökare som vill prova på klassiska maträtter kan hitta enklare restauranger överallt i staden, men kvalitetsnivån och hygienen varierar. Besök gärna Belt Jabri på gatan Sharia as-Sawwaf, där du kan avnjuta syriska läckerheter på en mysig uteservering. Den bästa indiska maten serveras på Nadi al Sharq som ligger bredvid Four Seasons, och franska maträtter serveras på Arabesque på gatan Sharia al-Kineesa.

Trots att te är något av inofficiell nationaldryck serveras kaffe överallt i staden, och då tillagat och serverat på klassiskt vis, med små koppar med mycket starkt och ofta sött kaffe.


Pubar, barer och klubbar återfinns på de flesta av stadens större hotell, och ett flertal populära har dessutom samlats i stadsdelen Bab Sharqi, såsom La Serai och La Vida Loca.

Aktiviteter och sevärdheter

Besökare som vill shoppa i medeltida miljö beger sig med fördel till Souq al-Hamidiyya, en populär gata byggt på ruinerna av ett romerskt tempel, välfylld med små butiker som säljer kryddor, souvenirer och annat. Den stora och flera tusen år gamla moskén Umayyad, tidigare bland annat ett romerskt tempel, är också väl värd ett besök och beskrivs ofta som ett mästerverk av arkitektur.

Stadens mest välbesökta monument är förmodligen Maousoleum of Salah-al Din, vars magnifika statyer återger härföraren Saladins liv och höjdpunkter såsom slaget vid Hattin. Azzam Palace är ett mycket gammalt palats som tidigare tillhört kungafamiljen i Syrien, och numera fungerar som ett museum, och är väl värt ett besök.

Lämna en kommentar