Syrien

Syrien är ett mytomspunnet land i Mellanöstern, beläget mellan Israel och Jordanien. Landet har en lång, rik historia och landet har förändrats mycket genom åren. Det ursprungliga Syrien var ett flera gånger större område som rymde flera av landets nuvarande grannar. Platsen har varit bebodd i mer än tio tusen år och har varit hemvist åt några av världens allra tidigaste civilisationer. Under de årtusenden som har följt har dåtidens Syrien blivit invaderat, ockuperat och uppdelat flera gånger om. Syrien har tillhört såväl Romarriket som Ottomanska imperiet och Frankrike.

Vår tids Syrien bildades inte förrän efter det första världskriget, vilket föranledde att Frankrike återigen ockuperade landet, och det skulle dröja mer än ett årtionde innan Syrien blev helt självständigt. Dess moderna historia är också kantad av många politiska och militära konflikter. Under lång tid har Syrien, i likhet med Egypten och flera andra närbelägna stater, haft ett permanent undantagstillstånd som åsidosätter stora delar av befolkningens demokratiska rättigheter. 

Generellt sett har läget i Syrien varit stabilt, med vissa kortvariga oroligheter. Det är därför en god idé att undersöka om resevarningar har utfärdats av Utrikesdepartementet innan resa bokas. Allt fler turister upptäcker dock Syrien, och sedan länge har Syrien varit ett populärt resmål för skandinaver som är intresserade av den arabiska kulturen eller språket. 

Klimatet är också inbjudande, med milda vintrar och mycket varma sommarmånader. Regn är sällsynt och förekommer främst i närheten av havet, såsom i kuststäderna.

Resa och boende

Besökare anländer till någon av Syriens tre flygplatser – Damacus International, Aleppo International eller Lattakia International. För att beviljas inträde krävs ett giltigt visum, som man bör ansöka om på syriska ambassaden i förväg. Visum kan också utfärdas på flygplatsen, men endast i de fall som resan arrangeras av ett resebolag. Syrien välkomnar besökare från större delen av världen, men det händer att resenärer från Israel inte beviljas inträde. Detta kan också bli fallet om besökarens pass har stämplar från Israel, oavsett var besökaren reser ifrån vid tillfället.

Utbudet av boende är stort i hela Syrien, men håller överlag en låg eller bristfällig standard. Alla större hotell är stjärnmärkta, och besökare bör välja ett boende med minst tre stjärnor för att vara säker på att hotellet håller en godtagbar kvalitetsnivå.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger är stort över hela Syrien, men kvalitetsnivån varierar kraftigt. Besökare rekommenderas att välja större eller lite mer exklusiva restauranger – priserna är för det mesta högst överkomliga. Internationella restauranger är relativt sällsynta. Bland de klassiskt syriska rätterna återfinns falafel och fool, vilket är en bönrätt som serveras på många olika sätt. Kyckling, fisk och diverse köttsorter är ofta förekommande, för det mesta grillat och serverat med nybakat bröd.

Utbudet av pubar och barer varierar kraftigt mellan olika städer, men som regel återfinns de flesta i de större städerna, särskilt Damaskus. Många goda vinsorter produceras i regionen och serveras på de flesta större restauranger och barer, för det mesta till fyndpris. 

Aktiviteter och sevärdheter

Syrien kan erbjuda väldigt många uråldriga sevärdheter, såsom St Simeon Stylites, världens förmodligen äldsta kyrka, och moskén Umayyad i Damaskus. Ruinerna av Palmyra, en av Syriens tidigaste städer, är lika imponerande som fascinerande, och klassas av FN som en del av världsarvet. Världens äldsta fästning och slott, Citadel of Aleppo, återfinns också i närheten av Damaskus.

Destinationer i Syrien

Damaskus

Damaskus är huvudstad i Syrien, det mytomspunna landet i hjärtat av Mellanöstern. Staden har en lika lång och händelserik historia som landet, och är en stad rik på kontraster där det nya och moderna möter det gamla och traditionella. …

Läs mer

Lämna en kommentar