Sydkorea

Republiken Korea, i folkmun kallad Sydkorea, är den självständiga staten som utgör den södra halvan Korea-halvön. Sydkorea gränsar till KinaJapan och givetvis också Nordkorea. I omvärlden är Sydkorea i dagsläget förmodligen mest känd för turbulensen under 1900-talet, men landets historia är såväl lång som spännande och kulturarvet är extremt rikt.

Platsen där Sydkorea ligger har varit bebodd i väl över 4000 år, och utvecklade samhällen fanns här mycket tidigt. Det strategiskt viktiga läget mellan de större grannarna i Asien gjorde dock området mycket utsatt och det har blivit såväl belägrat som ockuperat och invaderat otaliga gånger. Kortvariga allianser och fredsavtal avlöste varandra fram till slutet av medeltiden. I början av 1900-talet ockuperades Korea av Japan, vilket resulterade i uppdelningen av Korea i två separata delar efter andra världskrigets slut.

Efter separationen anammade Sydkorea marknadsekonomi och kom snart att bli en av världens snabbast växande ekonomier. Tillväxten har varit så pass kraftig att Sydkorea i dagsläget är en av de största ekonomierna i världen, vilket också gjort landet till ett av de mest välutvecklade i regionen.

Dagens Sydkorea har pulserande storstäder som aldrig sover, med färgstarka neonljus som lyser upp städerna dygnet runt, men också en landsbygd som håller fast vid gamla traditioner och metoder. Kontrasterna är starka men spännande och Sydkorea kan verkligen sägas ha något att erbjuda för alla smaker, oavsett om man söker ett välfyllt museum eller shoppingfynd.

Klimatet är kontinentalt vilket innebär en kort men kall vinter och en lång, varm sommar. Större delen av året är vädret inbjudande och temperaturerna behagliga. Varmast är det under slutet av sommaren eller tidig höst. Regn är mer eller mindre ovanligt förutom under sen vår.

Resa och boende

Sydkorea är ett framträdande handelsland och ett populärt besöksmål, vilket innebär goda förbindelser. Inresa sker vanligtvis med flyg, och då till någon av Sydkoreas halvdussin internationella flygplatser, där Inchon är den allra vanligaste. Förbindelserna mellan flygplatser och hotell varierar men är för det mesta goda.

Turistvisum krävs för vistelse men utfärdas regelmässigt på flygplatsen utan problem, vanligen med fyra veckors giltighet. Längre vistelser kan beviljas om resenärer begär det och har godtagbara skäl. Notera att Sydkorea har en nolltolerans mot överträdelser, vilket innebär att om man vistas i landet utan visum, eller med ett ogiltigt visum, riskerar man dryga straff. Giltigt pass ska alltid medtagas oavsett.

Utbudet av boende i Sydkorea är stort, särskilt i de större städerna, och boendealternativ finns i alla prisklasser. Standarden varierar kraftigt i lägre prisklasser, men priserna är överkomliga vilket betyder att besökare med fördel kan välja ett lite mer exklusivt boende utan att det behöver kosta en förmögenhet

Mat och dryck

Den koreanska matkulturen är spännande, välsmakande och berömd världen över. Ofta består en måltid av många olika mindre rätter som äts tillsammans, exempelvis olika sorters kött som serveras med ris och soppa. Bra restauranger finns utspridda över hela landet och god, traditionell mat är sällan särskilt dyr.  Prova gärna den koreanska klassikern bibimbap och nudel-rätten ramyeon. 

Utelivet i Sydkorea varierar från stad till stad, men i de större städerna är det ofta lika pulserande som staden i övrigt. Barkulturen är mycket stark, även i mindre städer, men välfyllda dansgolv och nattklubbar återfinns i storstäderna.

Aktiviteter och sevärdheter

Med en flera tusen år lång historia finns det massor av sevärdheter i Sydkorea, och i de välutvecklade storstäderna lika många olika aktiviteter. I större städer som huvudstaden Seoul kan man spendera en heldag på spa, besöka museer och gallerior eller bara strosa runt längs mysiga smågator. I Seoul återfinns också ett flertal vackra och intressanta slott och palats som i flera fall uppfördes under, eller rentav långt före, medeltiden.

I de mindre städerna och på landsbygden hittar man spännande sevärdheter som det mer än tusen år gamla buddhist-templet Haeinsa, beläget på Gaysan-berget. Vid Suwon finner man den majestätiska fästningen Hwasong, vars försvarsmurar sträcker sig flera kilometer. Hwasong anses vara en del av världsarvet och ett besök är garanterat minnesvärt.

Vill man göra något mer aktivt kan en dagstur till fots i en av de flera bergskedjorna i närheten av huvudstaden vara ett trevligt alternativ. Den som inte är rädd för en längre vandring kan uppleva landets kanske allra bästa utsikt över solnedgången från toppen av berget Bukhansan.

Destinationer i Sydkorea

Seoul

Seoul är Sydkoreas huvudstad, och är därtill med sina drygt 10 miljoner invånare landets enskilt största stad. …

Läs mer

Lämna en kommentar