Reseguide till Kapstaden

Kapstaden är en av de större städerna i Sydafrika, med över tre miljoner invånare, och tillika Sydafrikas huvudstad, beläget vid kusten till Atlanten. I dagsläget är Kapstaden förmodligen mest känd för sina mjuka stränder och sitt pulserade uteliv, men Kapstaden är också en mångkulturell stad med ett rikt historiearv.

Platsen där Kapstaden ligger idag har varit bebodd i tusentals år, men upptäcktes först av europeiska upptäcksresande omkring mitten av 1600-talet, som ganska omgående började kolonisera platsen. Den första kolonimakten, Holland, byggde och började trafikera en stor hamn, och det dröjde inte länge innan handeln tilltog. Kapstaden präglades dock under lång tid av stridigheter och konflikter, eftersom andra kolonimakter gärna ville få kontrollen över den nu så viktiga hamnstaden.

Det skulle dröja fram till början av 1900-talet innan Kapstaden blev en självständig stad och inlemmades i den då relativt nya republiken Sydafrika. Sedan dess har staden vuxit exponentiellt och så även ekonomin och turismen. Tack vare stora fynd av guld och diamanter har Kapstaden sett stor immigration, något som satt sin tydliga prägel på allt från matkultur till gästvänlighet.

Många reser till Kapstaden för att sola, bada eller skaka loss på ett välfyllt dansgolv, men Kapstaden är också ett utmärkt resemål för den som har ett intresse för kultur och historia. Klimatet lockar också många, med temperaturer från 7 – 10 grader under vintern till 25 – 30 grader under sommarhalvåret.

Resa och boende

Besökare anländer som regel Cape Town International, en flygplats som ligger en liten bit från Kapstadens centrum. Därifrån tar sig de flesta vidare med chartrad buss, men för de som reser självständigt går det utmärkt att använda sig av reguljära bussar eller taxi. Förbindelserna inne i Kapstaden är överlag dåliga och besökare får som regel använda sig av taxi. Däremot är tågförbindelserna till andra städer mycket goda.

Utbudet av boende i Kapstaden är mycket stort och såväl pris som kvalitet varierar. Generellt sett har hotellen i centrum och vid stränderna både bättre läge och håller en högre nivå, men kostar också för det mesta mer än hotell i förorterna. Boendepriserna är dock för det mesta överkomliga, även för boendet i de högre prisklasserna. Eftersom mycket av det billigaste boendet håller en mycket låg standard är det väl värt att välja ett boende i medelprisklass eller högre. Bästa pris får man som regel om man bokar boendet i förväg, även om det sällan är svårt att hitta ett boende på plats.

Mat och dryck

Kapstaden är en mångkulturell stad och det gäller givetvis också de lokala restaurangerna. Maten håller för det mesta god kvalitet och såväl traditionellt sydafrikanska läckerheter som japansk sushi och franska delikatesser serveras. En lokal specialitet är färsk havsfisk, tack vare närheten till havet, likväl som Kapstadens berömda hummer, något som besökare inte bör missa.

Kapstaden är också hemvist åt ett antal stora, populära vinproducenter vilket innebär att det är lätt att finna lokalt tillverkat, välsmakande och billigt vin, främst rött. Besökare passar ofta på att smaka nya sorter varje dag, och de flesta vinsorterna är fruktiga och härligt söta. Ett besök på vinbaren Caveau Wine Bar, som ligger på Bree Street, kan ge smaklökarna minnen för livet.

Aktiviteter och sevärdheter

Utelivet i Kapstaden är välkänt, och då främst för sina många och ofta välfyllda dansgolv. Bland de mest populära klubbarna kan nämnas Blushlounge på Somerset Road, Fiction Bar på Long Street och Mercury Live på De Villiers Street. För den som hellre avnjuter någon svalkande dryck i goda vänners sällskap erbjuder Kapstaden också en uppsjö pubar och barer i olika teman, exempelvis Nose Wine Bar på 72 Waterkant Street och Zanzi-Bar på Long Street.

Till de mer populära sevärdheterna brukar Bo-Kaap nämnas, en stadsdel med spännande historia och färggranna hus, och det månghundraåriga slottet Castle of Good Hope på Buitenkant Street. De yngre i familjen brukar uppskatta ett besök till Two Oceans Aquarium vid Waterfront, där man kan se hajarna matas på skrämmande nära håll.

Givetvis finns också en mångfald museer, exempelvis Bo-Kaap Museum i Boo-Kaap och District Six på Buitenkant Street, som väcker känslor med sina utställningar om kampen mot apartheid.

Lämna en kommentar