Reseguide till Johannesburg

Johannesburg är Sydafrikas enskilt största stad, med över fyra miljoner invånare, och ett av de mest populära resmålen i Sydafrika. Många väljer att besöka Johannesburg för att uppleva den Sydafrikanska kulturen när det är som bäst, med den lilla stadens gästvänlighet och atmosfär kombinerat med den stora stadens möjligheter och ett pulserande uteliv.

Platsen där Johannesburg ligger har varit bebodd i många tusentals år, men staden som sådan grundades först i slutet av 1800-talet och växte snabbt tack vare stora guldfyndigheter. Sedan dess har staden spelat en stor roll i många viktiga händelser i Sydafrikas moderna historia, som till exempel Boerkriget och Apartheid.

I dagsläget är Johannesburg ett ekonomiskt centra och en knytpunkt för Sydafrikas handel, såväl som hemvist åt merparten av Sydafrikas IT-företag. Kontrasterna är stora mellan nya och gamla stadsdelar och mellan de rika och de fattiga.

Klimatet är inbjudande, med temperaturer året runt omkring 30 grader. Regnstorm och dåligt väder är sällsynt, men kortare regnskurar och fläktande vindpustar är inte ovanligt.

Resa och boende

Besökare anländer för det mesta till flygplatsen O.R. Tambo International, även kallad Johannesburg International, eller till Lanseria Airport. Från båda flygplatser tar man sig enklast vidare med taxi, men många hotell erbjuder skyttelbussar, vilket är det smidigaste alternativet.

Utbudet av boende i Johannesburg är närmast oändligt, med många alternativ i alla prisklasser, oavsett om man söker ett enkelt vandrarhem eller en lyxig hotellsvit. Priserna är dock förhållandevis låga, så det är sällan ett problem att hitta ett boende som håller en hög standard till överkomligt pris. Besökare bör dock boka boendet före ankomst för att försäkra sig om att få ett bra boende till bra pris.

Mat och dryck

Tack vare Johannesburgs storlek och mångkulturella atmosfär går det att hitta välsmakande maträtter från världens alla hörn överallt i staden. Traditionell sydafrikansk mat säljs ofta bara ett stenkast från japansk sushi eller indisk curry. Till stadens mest populära restauranger hör brasilianska Rodizio i Victory Park och utsökt indisk mat hittar man i stadsdelen Fordsburg. Är man mer sugen på en smakrik burrito eller tacos är Mexican Fresh på Riverview Centre ett utmärkt val. 

De bästa traditionella restaurangerna återfinns i stadsdelen Melrose Arch, exempelvis Moyo som är specialiserad på diverse afrikanska maträtter.

Utelivet i Johannesburg är världsberömt, och utbudet av pubar och barer är enormt. Många populära uteställen återfinns i stadsdelen Melville. Välfyllda dansgolv hittar man enklast på nattklubbarna i Sandton eller Rivonia. Den som vill kombinera flera nöjen kan besöka Gold Reef City Casino, som erbjuder både spel, restaurang och en populär bar under ett och samma tak.

Aktiviteter och sevärdheter

Den som vill djupdyka i den Sydafrikanska kulturen har många möjligheter att välja mellan i Johannesburg. Stadens konstgalleria återfinns vid korsningen av Klein och King George Street, och huserar Afrikas största galleri av såväl afrikanska som internationella konstverk. Ett besök på Apartheid-museet i Soweto är också obligatoriskt för besökare med intresse för historia.

De yngre familjemedlemmarna brukar uppskatta ett besök till botaniska trädgårdarna, Walter Sisulu, där man kan avnjuta en god lunch i tropisk, vacker miljö. Walter Sisulu är också hemvist åt mer än hundra olika fågelarter. Lejonparken vid Malibongwe är också värd ett besök, där man kan betrakta de majestätiska djuren på betryggande avstånd, eller klappa lejonungar om man föredrar det.

Lämna en kommentar