Sydafrika

Sydafrika är ett stort land, sett till ytan men också befolkning, som ligger beläget vid Afrikas södra spets. I dagsläget är Sydafrika förmodligen mest känt för sina många, välsmakande vinsorter och sin kulturella mångfald. Mindre känt är kanske att Sydafrika är en av Afrikas största och mest utvecklade ekonomier samt att Sydafrika också är världens största producent av guld och andra ädelstenar.

Många väljer att resa till Sydafrika för den spännande och inbjudande kulturen och tack vare landets storlek finns också närmast oändliga alternativ för besökaren. Sydafrika har allt från långa, sandiga stränder till höga berg och djupa skogar, inte sällan fulla av en mångfald exotiska växter. 

Sydafrikas historia är också otroligt spännande och historiearvet bidrar till att ge dess besökare många minnesvärda stunder. Sydafrika tros vara den äldsta bebodda platsen i hela världen, med lämningar från bosättningar som dateras till mer än tre miljoner år tillbaka i tiden. Det skulle dock dröja fram till slutet av 1400-talet innan utforskare från Europa upptäckte Sydafrika på allvar, och därefter dröjde det inte mer än ett par hundra år innan platsen började koloniseras. Efter en lång serie av krig som följde på varandra skapades det nuvarande Sydafrika som en egen stat strax före det första världskriget. Självständighet från britterna fick man dock inte förrän början av 1930-talet.

Sydafrika är också ett land med många kontraster. Skillnaderna är stora mellan de rikare och de fattigare delarna, mellan nybyggda samhällen och uråldriga städer, mellan höga, kala berg och djupa, lummiga dalar.

Klimatet är också inbjudande, särskilt för skandinaver, med temperaturer från 10 – 15 grader upp till 20 – 25 grader året runt.

Resa och boende

Det är förhållandevis enkelt att ta sig in i Sydafrika. Visum behövs bara vid vistelser som är mer än 90 dagar långa, så de flesta besökare behöver bara ta med sig sitt vanliga pass. Det finns tio större flygplatser i Sydafrika, alla belägna nära större städer såsom Kapstaden och Johannesburg. Besökare som planerar att besöka mer avsides belägna städer eller orter tar sig som regel vidare med buss eller båt från någon av de större städerna.

Utbudet av boende är stort i alla medelstora till stora städer, dock med mycket stora variationer i kvalitet. I Sydafrika är alla respektabla hotell graderade enligt en femstjärnig skala, och besökare rekommenderas att välja ett boende som har minst tre stjärnor. De flesta internationella hotellkedjor, exempelvis Best Western, erbjuder boende från fyra stjärnor eller högre och är ofta ett bra och prisvärt val. Boende för bokas i förväg för att resenären ska kunna försäkra sig om att få ett bra boende till bra pris.

Mat och dryck

Matkulturen i Sydafrika är lika mångkulturell och varierad som landet i övrigt. Mycket av den mat som serveras tillhör antingen det traditionellt sydafrikanska eller indiska köket. Många restauranger serverar dessutom menyer som influerats av kolonialmakterna, exempelvis brittisk eller holländsk mat. Till Sydafrikas unika maträtter hör braaivleis; kött som grillas över öppen eld och den kryddiga, smakrika korven boerewors. Köttfärslimpa smaksatt med curry och massvis av kryddor erbjuds också och kallas för bobotie.

Sydafrika är av världens största vinproducenter, och många olika rödvinssorter har sitt ursprung här. Det lokala vinet tenderar att vara mycket prisvärt tack vare god, fruktig smak och låg prislapp. Besökare har så pass många sorter att välja mellan att det inte är några problem att prova något nytt varje dag.

Aktiviteter och sevärdheter

Sydafrika har ett erkänt och världsberömt uteliv, med många pulserande dansgolv och välfyllda pubar och barer. Inte sällan finns det ett enormt utbud av uteställen i de större städerna, medan de mindre som regel bara har enstaka pubar eller barer. Den som vill skaka loss på ett hett dansgolv beger sig därför med fördel till Kapstaden eller någon annan större stad längs kusten.

Destinationer i Sydafrika

Kapstaden

Kapstaden är en av de större städerna i Sydafrika, med över tre miljoner invånare, och tillika Sydafrikas huvudstad, beläget vid kusten till Atlanten. …

Läs mer

Johannesburg

Johannesburg är Sydafrikas enskilt största stad, med över fyra miljoner invånare, och ett av de mest populära resmålen i Sydafrika. …

Läs mer

Lämna en kommentar