Reseguide till Visby

Visby är namnet på den mest kända staden, förmodligen både i Sverige och i omvärlden, beläget på ön Gotland. Staden är dessutom en av de största på Gotland med sina fler än 23 000 invånare, och sannolikt en av de mest besökta under sommarhalvåret.

Ortens historia som bebodd plats sträcker sig längre tillbaka än vad historieböckerna förtäljer, men det organiserade samhället som kom att bli själva staden uppstod någon gång under eller i närheten av 900-talet. Redan från början spelade handeln en stor roll i stadens utveckling, särskilt med den tyska Hansan. Som ett förebyggande skydd uppfördes en massiv ringmur runt Visby, eftersom staden hade ett viktigt läge och en ökad strategisk betydelse.

Någon större skillnad verkar ringmuren inte ha haft dock, och under medeltiden förekommer Visby frekvent i historieböckerna som en stad under ständig attack. Gotland ockuperas och invaderas vid flera tillfällen, utsätts för plundringar och belägringar och som en konsekvens av de konstanta stridigheterna försvann också handeln.

Dagens Visby livnär sig allra främst på turism men har också blivit ett kulturellt och historiskt centra såväl som hemvist åt Gotlands högskola. Klimatet är tempererat med varm och solig sommar och en kall vinter. Närheten till havet sätter också sin prägel på klimatet året runt.

Resa och boende

Det går att ta sig till Visby på många olika sätt, men flyg eller egen bil tillhör de allra vanligaste. Med bil tar man sig oftast med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn till Visby, en färjetur på cirka tre timmar. Med flyg kan man ta sig från exempelvis Stockholm eller Göteborg direkt till Visby. På plats i Visby kan man ta sig runt till fots, eftersom det är gångavstånd till det mesta, eller hyra en cykel.

Eftersom turism är en stor del av den lokala näringen finns det en uppsjö av boendealternativ. Delvis finns det enklare vandrarhem och konventionella hotell som håller hög klass, och delvis finns det möjlighet att hyra en stuga, lägenhet eller ett helt hus beroende på behov. Desto närmare högsäsong man planerar att resa desto viktigare är framförhållning. Populariteten gör att boendet ofta blir helt slutsålt så chansen att få ett bra boende till ett vettigt pris är högre desto tidigare man bokar.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger i Visby är stort och detsamma gäller variationerna i menyerna. Här kan man hitta något som passar perfekt oavsett om man är sugen på italiensk pasta eller spännande rätter på färsk havsfisk. Under sommaren går det utmärkt att hitta enklare maträtter lite varstans, såsom pannkakor och crepes. De mest populära restaurangerna finner man kring Wallérs Plats, såsom Strykjärnet Visby och Köpmannen.

Vintertid är utescenen relativt begränsad i Visby, som på många andra typiska sommarorter, men det går trots det att hitta såväl pubar och barer som nattklubbar året runt. Utbudet är störst under sommaren men de otroligt mysiga barerna, som ofta går i traditionellt irländsk tema, är väl värda ett besök året om. Flera av de mest populära pubarna och klubbarna finner man vid Hamnplan, inklusive klubben Hamnplan 5.

Aktiviteter och sevärdheter

Få städer har en så utpräglad, välbevarad och alltid närvarande historia som Visby. Oavsett om man bara fikar på ett litet kafé eller går längs strandkanten så är gamla gator, byggnader och ruiner för det mesta bara ett stenkast bort. Allra tydligast blir detta i den äldsta delen av Visby, Gamla Stan, där man kan hitta ruinerna av ett halvdussin av stadens äldsta kyrkor, bland mycket annat.

Under sommaren arrangeras tornerspel och tidsenliga festivaler som tar besökaren tillbaka i tiden, något som uppskattas av de flesta men kanske främst av de yngre i familjen. Guidade turer finns också att tillgå, med utgångspunkt från Skeppsbron, och kan vara ett utmärkt sätt att spendera en av sina första dagar på i staden.

Det finns två museer i Visby som båda är bra val för de som gillar historia, kultur eller kulturhistoria. Gotlands Museum på Strandgatan är det officiella stadsmuseet och Gotlands Konstmuseum på St Hansgatan är helt tillägnad lokala konstnärer och dess verk. Fler sevärdheter på Gotland

Lämna en kommentar