Reseguide till Växjö

Växjö är en medelstor stad i Kronoberg, känd för bland annat sitt universitet och sin domkyrka. Staden har en lång och bitvis ännu något oklar historia, och tros ha ursprungligen ha vuxit fram tack vare det gynnsamma läget för handel, eftersom ett flertal större vägar strålade samman på platsen under medeltiden.

Redan under början av medeltiden etablerades ett biskopssäte, och enligt vissa Sveriges första biskopskyrka, och ett antal kyrkor uppfördes kort därefter i området. Befolkningsmängden var fortfarande blygsam men började ta fart efter att ett slott uppfördes som skydd för biskopskapet. Befästningen byggdes på med tiden och staden blev snart en garnisonsort, vilket i sin tur ledde till att tillväxten ökade.

Behovet av skyddande fästningar visade sig vara en korrekt gissning, för under medeltiden utsattes Växjö vid upprepade tillfällen för invasionsförsök och belägringar. Stora delar av det äldsta Växjö har därför, och tack vare ett flertal olycksaliga bränder, helt raserats och försvunnit med tiden.

I takt med att handeln avtog har skogsnäringen förblivit relativt intakt, men under senare årtionden har Växjö allt mer förändrat sin profil till att bli en kunskapsstad, med fokus och tyngdvikt på utbildning och utveckling. Turism är en mindre, men växande, del av den lokala näringen och långsamt upptäcker allt fler allt det härliga som Växjö har att erbjuda.

Klimatet är tempererat och väl känt för sina ytterligheter. Några av de allra varmaste och kallaste temperaturerna har mätts upp i eller i närheten av Växjö. För det allra mesta är dock vädret fint och vanligtvis ligger temperaturen i Växjö omkring ungefär 15 – 25 grader.

Resa och boende

De flesta som besöker Växjö anländer med tåg till centralstationen i Växjö, som ligger centralt i staden. De som istället flyger anländer till Småland Airport, som ligger en lite längre bit från centrum. Med taxi tar man sig vidare till centrum på drygt tio minuter, men de flesta tar bussen från flygplatsen. I de flesta fall behöver besökaren bara vänta som mest en halvtimme på avgång.

Utbudet av hotell är relativt stort, som kan förväntas av en stad i denna storlek, och merparten finns i medelprisklass. Standarden är överlag god och varierar med priset som sig bör. Enklare vandrarhem finns såväl som mer exklusiva hotellrum så det är sällan några problem att hitta ett boende som passar perfekt oavsett vad man är ute efter.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är till största delen mångkulturell, och den traditionellt svenska maten räknas till huskost och får stå lite i skymundan till förmån för mer exotiska alternativ. Enkla men goda grekiska rätter serveras på Akropolis vid Norra Station och thailändsk mat i modern tolkning hittar man på Koh-thai vid Västra Esplanaden. Den mest kända restaurangen i Växjö är nog PM Och Vänner på Storgatan, där prisbelönad mat serveras i postmodern, stilren miljö.

Utbudet av pubar och klubbar är betydligt mindre än vad gäller restauranger i Växjö, men det finns trots det en hel del att välja mellan. Svalkade drycker och enklare maträtter hittar man på Harrys vid Norra Järnvägsgatan. Föredrar man det lite mer traditionellt irländska finns Bishop’s Arms på Kungsgatan. Skakar loss gör man bäst på Oléo på Västra Esplanaden.

Aktiviteter och sevärdheter

De äldsta delarna av staden, och de allra mest välbevarade och anrika byggnaderna, är något av det mest sevärda och givna besöksmålen i Växjö. Dit hör domkyrkan, som uppfördes för väl över åtta hundra år sedan och som numera är välfyllt med tidlös glaskonst.

En imponerande samling museer återfinns också i Växjö, med olika och spännande teman såsom Gemla Leksaksmuseum. Leksaksmuseet återger berättelsen från den första svenska leksaksfabriken som byggdes i området på 1800-talet. Psykiatriska museet, som har fler än tre tusen gamla föremål, täcker hela den moderna psykiatrin historia och ger en unik, fascinerande inblick i vad som är en annan värld för de allra flesta. Smålands Museum har också en magnifik permanent utställning över bland annat glaskonst.

I Växjö är närheten till naturen central och besökare kan med fördel passa på att ge sig ut i det vackra landskapet. Gillar man fiske kan man fiska från båt, eller hyra en kanot och ta sig ut till bra fiskeställen som ligger mer avsides till. Det finns dessutom massvis av bra leder för den som helt enkelt vill gå eller cykla utanför staden.

Lämna en kommentar