Reseguide till Umeå

Umeå, eller björkarnas stad som den kallas efter att man planterat en stor mängd björkar, är en residentstad i Västerbotten län och med sina 80 000 invånare är det Sveriges 12 största stad. Umeå är sedan år 1965 en universitetsstad, vilket ofta visar sig i det stora antalet studenter i staden. Umeå är beläget precis intill Umeälven och i även om staden har en tät bebyggelse så har man mitt i staden en stor skog, Stadsliden, där man arrangerar bland annat skid-SM.

Umeå stad har sina rötter från 1600 talet, även om man redan på 1300 talet kan hitta vissa skrivelser om staden. Men området har varit befolkat sedan 3000 år före Kristus, vilket hällristningar visar på. Det finns också många funna boplatser och odlingar från 1000 talet.

Umeå har fantastiska naturmarker i närområdena och drar varje år många turister som vill leva vildmarksliv, jaga, fiska eller vandra i det vackra landskapet. Till Umeå kan man ta sig med flyg, flygplatsen ligger bara 4 kilometer utanför staden, tåg eller långfärdsbuss.

Sevärdheter

Umeå erbjuder, förutom vacker natur, även på en del sevärdheter, oftast med betoning på stadens historia. Bland annat finner man Sågverksmuseet där Riksantikvarieämbetet har gjort om en av Västerbackens gamla arbetarbostäder till ett museum. Här får man veta hur arbetarna från förr i tiden bodde, arbetade och levde. Sågverket var tidigare en viktig näringsgren i Umeå.

Om man promenerar ned i Djupvik och efter den gamla Storgatan får man se en vacker och fantasifull arkitektur som består av välbevarade träbyggnader från sekelskiftet. Här ser man många fantasiska burspråk, balkonger och utsiktstorn där boende kunde se ut över havet.

Är man intresserad av historia kan man promenera längs den fornstig som tagits fram. Stigen utgår från Obbola kyrka och sträcker sig ut 4 kilometer i området. Här finner man hällristningar, boplatser och medeltida fiskeplatser.

Att göra

För den som semestrar i Umeå finns det en hel del att se och göra. OM man reser med barn kan man avlägga en visit i upplevelsebadet Aquarena, som ligger i Storsjöhallen. Här finner barnen och även vuxna en mängd olika attraktioner som bland annat vattenrutschbanor i olika utföranden.

Under sommartid kan man bege sig till Playan, Ume Playa som man finner i Broparken. Playan är en konstgjord beach, precis bredvid älven mitt inne i Umeå. Här kan man strosa runt på sandstranden, som omgärdas av svajande palmer till exotisk söderhavsmusik. Närmare söderhavet än så här är det svårt att komma och självklart finns det tillgång till solstolar, caféer och underhållning.

Är man natur och djurälskare finns det guidade turer som anordnar safari för att bland annat se sälar eller bävrar. Under en sälsafari kan man även få snorkla tillsammans med de vackra djuren i havet.  Väljer man att bege sig ut på bäversafari så transporteras med gummiflotte uppåt älven där Vindelälvens bäverkolonier håller till.

I Umeå finns även aktiviteter för den äventyrslystne. Bland annat kan man tillsammans med en guide bestiga Balbergets lodräta bergsvägg, som sträcker sig 100 meter upp. Detta är en utmärkt utflykt för den som vill testa sina färdigheter eller lära sig att klättra. Vill man ut i Umeås fantastiska natur kan man hyra terrängcyklar och göra en skogsutflykt. Det finns mängder av stigar som för en ut i vacker och spännande terräng.

Lämna en kommentar