Reseguide till Sundsvall

Sundsvall är Norrlands tredje största tätort, beläget nära Sveriges mittpunkt å ena sidan och Östersjön å den andra. Staden är Norrlands självutnämnda huvudstad och tillhör Medelpads kommun. Sundsvall är känt för att vara väldigt cafétätt och erbjuder en rik blandning av kaffesorter och smaskiga bakverk, från färskmalet bryggkaffe till italiensk espresso. Möjligheterna till god shopping är också välkända, med mängder av butiker (över 400) inne i Sundsvall såväl som IKEA i Birsta; Norrlands svar på Ullared och dess enskilt största handelsplats!

Tack vare sitt läge nära både havet och Sveriges mittpunkt är förbindelserna mer än goda. Den vanligaste flygplatsen är Sundsvall Härnösand Airport, som ligger ca 2,5 mil från centrum. Besökare kan ta sig till och från flygplatsen med buss, taxi eller hyrbil beroende på vad som passar bäst. Temperaturerna varierar mellan som lägst ca – 15 grader under vintern och som mest ca 20 grader under sommaren.

Mat och boende


Utbudet av boende är överväldigande stort i Sundsvall, med många alternativ i alla prisklasser. Hotell finns i och utanför stadskärnan i både modern och historisk stil. Privata stugor och lägenheter hyrs ut under sommarmånaderna, och ett flertal vandrar hem finns att tillgå, både centralt och mer naturnära. För de som verkligen vill må gott finns ett antal traditionella herrgårdar av hög klass i fantastiska miljöer.

Restaurangerna i Sundsvall är överlag av hög klass, och flertalet har gott betyg i bl.a. White Guide. Den lokala matkulturen har en förkärlek för lokalt producerad och ekologisk mat, och flera restauranger serverar exempelvis ren, röding, älg och ripa. Många går dessutom i varierande internationell stil, vilket innebär att det finns ett flertal asiatiska restauranger såväl som amerikanska hamburger-restauranger.

Sevärdheter


Ett populärt besöksmål är Naturum Ånge, ett museum om den lokala naturen och kulturen, som utöver permanenta utställningar erbjuder guidade skogsturer. Dessutom finns självklart möjlighet att köpa lokalt tillverkade hantverk och souvenirer. De som hellre föredrar modern konst kan titta sig nöjd på Galleri Granen i centrala Sundsvall.

Sundsvall är också känt för sina gamla, välbevarade kyrkor. Populära kyrkor finns i exempelvis Sättna och på Alnö, där kyrkorna är 200-300 år gamla.

Aktiviteter


Barnfamiljer uppskattar ofta den naturnära badplatsen i Bredsjön – hyr en kanot eller flotte och avnjut lunchen på en av sjöns många öar och uddar! Om man hellre håller sig inomhus bjuder Alnöbadet på inomhusbassänger, bastu, klättervägg och äventyrsbad för de minsta! Får man mersmak på klättring kan Boda Borg utgöra ett lämpligt besöksmål. Det gäller att så fort som möjligt hitta rätt väg ut ur labyrinter, undvika rörelsekontroller och klara diverse utmaningar. Givetvis kan man själv välja svårighetsgrad så att det passar såväl unga och äldre.

Fiskeentusiaster bör göra en utflykt till Bergefors, där man kan hyra allt från komplett fiskeutrustning till båt och håv. Om man vill göra utflykten längre kan man också hyra en stuga för övernattning. När man fiskat klart kan man ta sig vidare till Riiby Gård och prova på turridning med islandshästar. Islandshästar är några av vänligaste och enklaste hästar man kan rida på, så även de oerfarna kan avnjuta naturen och få minnen för livet.

Lämna en kommentar