Reseguide till Stockholm

Stockholm, Sveriges huvudstad, är väl värd ett besök. Staden har 1,3 miljoner invånare och i Stor-Stockholm bor närmare två miljoner människor. Staden grundades under mitten av 1200-talet på gränsen mellan Uppland och Södermanland. Redan tidigt fick staden en betydande roll i Sveriges försvar och det blev även Sveriges största och viktigaste handelsplats. Från och med 1436 började Stockholm fungera som landets huvudstad, men först 1634 blev kungahuset, regeringen, riksdagen och centralförvaltningen samlat i staden. Stockholm är Sveriges mest besökta stad av turister, både av utländska turister och av svenskar som bor i andra delar av landet. Hela en miljon utländska turister besöker staden varje år, och Stockholm har under senare år fått smeknamnet ”Skandinaviens huvudstad”.

Resa och boende

Att boka flyg till Stockholm behöver inte vara särskilt dyrt och genom att boka resa till Stockholm får man uppleva allt som staden har att erbjuda. Besökare anländer oftast till Arlanda flygplats, och därifrån kan man ta sig vidare med taxi, expresståg, tåg eller flygbuss. Det mest prisvärda alternativet, sett till restid och pris, är förmodligen expresståget, Arlanda Express. Biljetter köps företrädesvis på kontoret i inrikesterminalen eller ombord på tåget, men vid köp ombord tillkommer en avgift. Vissa besökare anländer  med tåg istället för flyg, och då till centralt belägna Cityterminalen.

Utbudet av hotell i Stockholm är mycket stort, och standarden är överlag mycket god. Boende finns i alla prisklasser, från enklare vandrarhem till exklusiva, femstjärniga hotell. Som regel tenderar priserna att stiga desto närmare stadens centrum man är. Eftersom Stockholm är värd åt många mässor kan det dock vara svårt att hitta ett bra och prisvärt boende på plats ibland, så besökare kan med fördel boka boendet i samband med att resan bokas.

Mat och dryck

Matkulturen i Stockholm är till stor del internationell, eftersom den svenska maten tillhör husmanskosten. Det är därför inte svårt att hitta främst asiatisk, men också mexikansk, amerikansk eller indisk mat, om man befinner sig relativt centralt.

Utelivet i Stockholm är ett av Sveriges bästa, med välbesökta dansgolv och pubar med inbjudande atmosfär och skön musik. I Stockholm finns närmare 1000 restauranger och det finns också ett stort antal barer, pubar och nattklubbar. De största nöjesdistrikten är samlade kring Stureplan och Götgatan. I staden finns också Casino Cosmopol. 

Aktiviteter och sevärdheter

De sevärdheter som besöks av flest turister är Stockholms slott, Skansen, Gamla stan, Vasamuseet, Stockholms stadshus och Moderna museet. Den äldsta byggnaden i Stockholm är Brommakyrkan från 1160-talet. Riddarholmskyrkan är en annan av de äldsta mest bevarade byggnaderna i staden, från slutet av 1200-talet. Stockholms slott stod färdigt 1750 och uppfördes i en blandning av romerskt palatsbarock och fransk renässans. Fyrtio procent av staden består av parker och grönområden. Det finns gott om strövområden, finparker, strandpromenader och nationalparker. 

Stockholms skärgård är en av världens mest ö-rika sammanhängande skärgårdar. Där finns över 30 000 öar. Stockholm är en av världens mest museitäta städer, med omkring 70 museer, som besöks av mer än 9 miljoner personer varje år. Där finns också flera framstående konstmuseer. Stockholm är en stor stad med aktivt kulturliv. Stockholms filmfestival arrangeras årligen sedan 1990 och Stockholms Jazz Festival är en av Sveriges äldsta festivaler som äger rum på Skeppsbron i juli varje år. 

 För den sportintresserade finns flera stora sportevenemang, däribland Stockholms maraton och Stockholm International Horse Show. Globen är en sportarena som är känd för att den är världens största sfäriska byggnad. Bara arenan i sig är värd ett besök.

Lämna en kommentar