Reseguide till Östersund

Östersund är den klassiska vinterstaden, beläget vid och runt Storsjön, omgivet av storslagna fjäll till väster och gröna skogar till öster. Legenden säger att Storsjöodjuret lever där sedan dryga 400 år tillbaka, som av invånarna kärleksfullt har döpts till Birger. Trots att det aldrig har kunnat bevisats så inkommer varje år nya observationer från ivriga besökare och de många observationsplatserna kring Storsjön är populära bland de yngre besökarna.

Under det senaste årtiondet har Östersund också blivit allt mer uppmärksammat internationellt som värd för ett flertal kända tävlingar i olika vintersporter, exempelvis världsmästerskap i skidskytte och skridskor. Klimatet om vintrarna är relativt mild med en genomsnittlig temperatur på ca – 10 grader. Somrarna är svala jämfört med södra Sverige men Östersund är å andra sidan en av Sveriges solsäkraste resmål. Resenärer anländer vanligtvis till Åre/Östersund Airport och tar sig därifrån vidare med buss eller taxi till Östersund, en resa som tar dryga tjugo minuter. Resenärer med tåg har endast en promenad på fem-tio minuter till centrum, men för de som har mycket packning går också bussar flera gånger i timmen.
 

Mat och boende


Befolkningen är ganska patriotisk när det gäller sin mat; allra helst ska den vara lokalt producerad och ju närmare desto bättre. Många bondgårdar och hemmabagerier säljer sina varor både på gården och i butik. Den lokala matkulturen går i vildmarkstema och det finns ett stort utbud av fjällfisk, ost, bröd, älgkött, renkött, svampar och bär. Den prisbelönade Jämtländska ölen finns i många olika tappningar, både mörkt och ljust, och erbjuder en fruktig och besk svalka under sommarmånaderna.

Det finns ett flertal hotell i Östersund och ungefär hälften riktar sig tillhör större hotellkedjor och håller hög klass. De övriga hotellen riktar sig mot mer prismedvetna besökare och erbjuder prisvärt boende med centralt läge. Östersund är en av de mest restaurangtäta städerna i Sverige vilket innebär att man alltid kan prova något nytt, oavsett om man är sugen på renkött eller sushi!

Sevärdheter


Strax norr om centrum ligger Jamtli, det Jämtländska museumet, som är en attraktion i världsklass. Besökare kan under sommaren resa tillbaka i tiden och vandra runt i 1800-talets Sverige. Under vintern finns utställningar av kontemporär, tankeprovocerande konst blandat med mängder av reliker från vikingatiden och ännu längre tillbaka. Jamtli arrangerar dessutom många marknader enligt olika historiska teman som är särskilt populära hos barnfamiljer.

Östersunds zoo, beläget på den stora ön Frösön i Storsjön, är ett av Sveriges största och dessutom världens nordligaste djurpark. Parken är artrik med massor av djur, från lejon till polarvargar. Den som vill komma ännu närmare naturen kan besöka älgparken Moose Garden, beläget strax utanför Östersund. Varför inte klappa en älg på semestern?
 

Aktiviteter


Det som Östersund förmodligen är allra mest känt för är nog musikfestivalen Storsjöyran. ”Yran”, som den kallas i folkmun, arrangeras årligen under fyra dagar under slutet av Juli månad. Blandningen av populärkulturell och mera alternativ musik drar varje år uppemot ca 50 000 besökare. Den som vill vara lite äventyrlig kan prova på fallskärmshoppning eller under vintern ta en långtur på någon av de många plogade lederna på Storsjöns is. Det finns en slalombacke ett stenkast från centrum, och Åres fjälltoppar är inte mer än en timmes tågresa bort för den som vill ha lite mer utmanande backar!

Östersund har en mångfald av både restauranger, klubbar och pubar. Det går lika bra att avnjuta lite uppfriskningar framför en fotbollsmatch på storbilds-tv som att ta ut svängarna på dansgolvet.

Lämna en kommentar