Reseguide till Örnsköldsvik

Örnsköldsvik är namnet på den medelstora staden i kommunen med samma namn, beläget i Norrlands västra halva. Samhället ligger precis vid kusten, inom ganska kort avstånd från den mer välkända staden Sundsvall. Platsen där dagens Örnsköldsvik ligger tros ha varit bebodd i många tusen år, vilket innebär att det är en av de tidigaste platserna för bosättning i Sverige. Det är dessutom ett av de områden där man hittat flest lämningar från dessa tider, främst i form av gravar, men också tidiga lantbruk. Det strategiska läget, nära mitten av Sverige och med närhet till havet, var förmodligen en starkt bidragande orsak till stadens tidiga tillväxt.

Än idag är export och sjöhandel några av de allra mest framträdande delarna i det lokala näringslivet, och mycket av det som exporteras produceras dessutom också i eller i närheten av Örnsköldsvik. Trots det är Örnsköldsvik förmodligen mest känd för sin hockeyklubb, Modo, och dess berömda spelare Peter Forsberg och bröderna Sedin.

Turism är fortfarande ingen större del av näringslivet, men allt fler upptäcker Örnsköldsvik som destination. Många besöker Örnsköldsvik på grund av närheten till naturen medan andra kanske bara vill äta och dricka gott i mysig miljö.

Klimatet är tempererat och relativt typiskt för kuststäder. Vintern är kort men kall och sommaren är desto längre och solig, men ofta blåsigt och regnigt, och därmed inte heller alltför varmt.

Resa och boende

Besökare anländer för det allra mesta med tåg eller bil, men det går också utmärkt att ta sig till Örnsköldsvik med flygplan från Arlanda eller med båt. Från flygplatsen kan man enkelt ta sig vidare med flygbuss, som trafikerar flygplatsen i anslutning till de flesta avgångar, eller flygtaxi. Besökare som anländer med tåg kommer till centralstationen som ligger beläget nära centrum i Örnsköldsvik.

Utbudet av boende är relativt litet jämfört med större städer, men med tanke på Örnsköldsviks storlek är det kanske snarare imponerande. Hotell finns i medelprisklass och uppåt, med genomgående god standard och bra läge, nära centrum. Utanför själva staden finns också ett flertal vandrarhem i naturskön miljö för den som föredrar det.

Mat och dryck

I likhet med flera andra städer i regionen är Örnsköldsvik en stad med hög restaurang-täthet. Sett i förhållande till staden i övrigt är antalet restauranger nästan osannolikt, men det är förstås bara något positivt. Det finns en uppsjö restauranger och något för alla smaker, oavsett om man är sugen på sushi, kebab eller husmanskost. Sushibaren Banzai, restaurang Bella vid hamnen och Fiskevistet i Skeppsmaln är väl värda ett besök.

Utelivet i Örnsköldsvik är inte lika prominent som restaurangscenen, och den som söker ett välfyllt dansgolv har kanske inte hamnat helt rätt. Den som vill skaka loss på riktigt kan dock enkelt och snabbt ta sig till närbelägna Sundsvall när lusten faller på. Att hitta en mysig pub eller bar i Örnsköldsvik är dock inget problem. Harrys och O*Learys, båda i närheten av centrum, är de största och ofta förstahandsvalet för de flesta. Trapper In på Centralgatan är ett bra alternativ för de som gillar det lite mer rustika.

Aktiviteter och sevärdheter

Det finns massor av saker att se och göra i Örnsköldsvik. Allra först kommer nog själva staden, med sina mysiga små gator, butiker och kaféer, men även naturen runtom. Den som är intresserad av jakt och fiske kan spendera nära nog obegränsat med tid ute i naturen, men detsamma gäller även den som gillar båtar eller bad.

En mängd badplatser finns längs den vackra kusten, både havsbad och insjöbad. Vill man bada lite mer avskiljt går det lika bra som om man föredrar att doppa tårna på det allra mest populära stället.

De som har intresse för kultur kan också stilla sitt lystmäte på något av stadens flera gallerior. På Fabriksgatan finner man Galleri 22, som har ett fint sortiment av silver och porslin bland annat. Tillfälliga och spännande utställningar, ofta av samtida konstnärer och nya talanger, hittar man på Galleri Lokomotiv på Järnvägsgatan.

Lämna en kommentar