Reseguide till Örebro

Örebro grundlades på 1100 talet och är Sveriges sjätte största stad med drygt 100 000 invånare. Örebro var under medeltiden inblandad i många våldsamma stridigheter, bland annat på 1400 talet då Sverige styrdes från Danmark av kung Erik av Pommern.

I början på 1900 talet var Örebro känt som sko-staden, på grund av att det uppfördes en stor mängd skofabriker på orten. När konkurrensen kring skotillverkningen från annat håll slog ut många fabriker, vilket drabbade örebroarna mycket hårt, har staden hämtats sig och är idag till viss del en industristad.

Örebro har många historiska riktmärken och händelser att förtälja. Bland annat Örebro slott, som troligtvis byggdes på samma plats som den beryktade Örebroborgen som huserades av bland annat Engelbrekt Engelbrektsson på 1400 talet för hans insatser i samband med befrielsen från Danmark.

Sevärdheter

Örebro har mängder av sevärdheter och utflyktsmål som tilltalar de flesta. Bland annat finner man Gustavviksbadet som är en stor badanläggning, både inom- och utomhus, som inomhus har en fantastisk upplevelseanläggning med Europas längsta och högsta vildvattenfors, laguner och vatten-pister.  Här finner man också äventyrliga miljöer som hängbroar, tunnlar och en otrolig akvarielagun där man kan simma och titta på tropiska fiskar. Ett besök här brukar ge både barnen och vuxna ett bra semesterminne.

För den motorintresserade har Örebro en egen motorstadion där familjen kan prova på bland annat Go-kart på bana. I Örebro finner man också Ronnie Peterson museet. Här får man information, bilder och kan betrakta Ronnies formel 1 bil. Museet har även en biosalong med livesändningar av Formel 1 tävlingar som sker runt om i världen.

Som tidigare nämnts har Örebro slott en hel del historia bakom sig. Slottets benämns som ett av de mest imponerande slott i Sverige och är förstås väl värt ett besök. Här kan man ta del av Örebros historia och dess stortid på medeltiden.

Uteliv

Örebro har som de flesta städer ett ganska brett uteliv, företrädesvis sommartid då uteservering kantas kring gator och torg. I city finner man mängder av pubar, musikbarer och restauranger. För att nämna ett par extra intressanta klubbar så finner man nattklubben Babar på Kungsgatan som är Örebros kändisklubb. Här finner man en nattklubb i två våningar och med ett stort dansgolv.

För den som vill ha en annorlunda upplevelse är ett besök på Svampen att rekommendera. Svampen är egentligen ett vattentorn men har, tack vare att den inrymmer ett café och en restaurang med en slående utsikt över staden, blivit ett välbesökt och känd sevärdhet i Örebro. Här finns möjlighet att förtära goda middagar eller vid speciella tillfällen bufféer såsom bland annat julbord.

Boende

Örebro, har precis som de flesta lite större städer i Sverige, ett bra utbud på hotell och vandrarhem. Här finner man lite lyxigare hotell, mitt i city, samtidigt som det finns gott om hotell och vandrarhem runt om i staden.
Kan man tänka sig att bo lite utanför staden, i natursköna och vackra miljöområden, så finns även ett flertal Herrgårdar och pensionat på orten som även erbjuder massor av spännande aktiviteter.

Lämna en kommentar