Reseguide till Norrköping

Norrköping är en idyllisk medelstor stad i Östergötland. Under första halvan av 1900-talet var Norrköping främst en industristad och hemvist åt flera av Sveriges största producenter av bland annat papper och textiler. Dessförinnan, mellan stadens grundande i slutet av 1300-talet och framåt, var Norrköping främst ett handelscentrum inom sjöfarten. Under sin långa, rika historia har Norrköping också varit föremål för många stridigheter i de krig som Sverige före och under stormaktstiden var inblandad i. Trots att staden blivit mer eller mindre raserad av såväl danska som ryska angrepp, såväl som ett flertal större bränder, har den mot alla odds blivit uppbyggd igen. I dagsläget är Norrköping förmodligen främst känd som en universitetsstad men huserar också ett flertal större företag och myndigheter.

Norrköping utmärks av sina vackra och kontrastrika arkitektur – en unik, pittoresk blandning av modern och klassisk design. Många byggnader genom hela staden har hundra år eller mer på nacken men används ännu dagligen. Genom staden rinner dessutom Motala Ström som på sina ställen passerar genom kvarnar och dammar, inte sällan omgiven av kaféer eller mysiga utsiktsplatser. Klimatet i Norrköping är kontinentalt vilket innebär milda men snörika vintrar och varma somrar. 

Resa och boende

De allra flesta som besöker Norrköping anländer med tåg; en resa som tar drygt ett par timmar från Stockholm. Vissa anländer också med buss. Tåg och bussar anländer båda till Norrköpings Resecentrum, som ligger ett stenkast från centrum. Därifrån kan man nå i princip hela staden via anslutande buss eller spårvagn. Vissa besökare anländer också via flyg och då till Norrköping Airport vid Kungsängen. Därifrån tar man sig enklast vidare med buss eller taxi.

Boendet i Norrköping håller överlag mycket god nivå och det finns något i alla prisklasser. Det finns flera STF-anslutna vandrarhem med goda förbindelser samt centralt belägna hotell i medel- och övre prisklasser.

Mat och dryck

Norrköping är en restaurangtät stad och utbudet återspeglar den mångkulturella atmosfären. Det internationella köket är populärt och det går lika lätt att hitta en japansk sushi som en turkisk kebab eller grekiska gyros.

Den som vill svalka sig med en kall dryck och titta på fotboll kan hitta en passande sportbar lika lätt som den som vill skaka loss kan hitta ett dansgolv. Norrköping har ett flertal större krogar och klubbar, centralt belägna, inte sällan med starka Irländska influenser. Bland de större krogarna kan nämnas O’Learys, Harrys och The Bishop Arms och bland klubbarna är främst Otten och Palace populära. De senare finns dessutom bara ett hundratal meter från varandra vilket gör det bekvämt för den som vill ha omväxling.

Aktiviteter och sevärdheter

Utbudet av aktiviteter i Norrköping är enormt och det finns något för alla. Barnfamiljer brukar ofta uppskatta ett besök på Kolmårdens Djurpark; Sveriges enskilt största zoo med allt från delfinshower till lejonsafari. Den som hellre föredrar shopping hittar ett flertal stora gallerior i anslutning till varandra mitt i centrum. Om man vill ta det lite lugnt efter sin shoppingtur finns det dessutom ett flertal restauranger såväl som en biograf längs samma gata som galleriorna.

Bland sevärdheterna återfinns Arbetets Museum vars intressanta utställningar från textil- och pappersindustrins storhetstid är helt gratis att besöka. I närheten finns också Norrköpings Konstmuseum med stora permanenta och tillfälliga utställningar av modern kost. Även här är inträdet gratis.

Lämna en kommentar