Reseguide till Luleå

Luleå ligger i Norrbotten och är Sveriges 22:a största tätort. I själva staden bor strax över 45 000 invånare, medan kommunen har drygt 73 000 invånare. Redan under medeltiden fanns en marknadsplats, hamn och kyrkosocken i nuvarande gammelstad som ligger omkring en mil från Luleå. År 1621 fick Luleå stadsprivilegier. Staden fick ökad betydelse i och med Malmbanans ankomst 1887 då Luleå blev utskeppningshamn för järnmalmen från Malmberget. Samtidigt växte Luleå som industristad och strax därefter blev Luleå en garnisonsstad. Under 1940-1980 var Luleå en av Sveriges snabbast växande städer. Idag är Luleå den största staden i Norrbotten. Staden har också en av landets största hamnar, en av Sveriges fem stora flygplatser och Sveriges första tekniska universitet. I Luleå finns också köpcentrumet ”Shopping”, världens första moderna köpcentrum med en mycket speciell arkitektur ritad av Ralph Erskine.

Resa och boende

De flesta besökare anländer med flyg till Luleå flygplats, en flygtur som tar drygt en timme från Stockholm Arlanda. Från flygplatsen tar man sig enklast vidare med flygbussarna, som avgår i anslutning till varje ankomst. Priset är högst överkomligt. Om man föredrar taxi kan man givetvis också ta sig vidare den vägen men priset är betydligt högre. Många besökare anländer också med tåg och då till centralstationen.

Utbudet av boende är inte alltför stort i Luleå,, men trots det finns alternativ i alla prisklasser, från enklare vandrarhem och campingstugor till mer exklusiva hotell. Trots utbudet är det som regel inga problem att hitta något ledigt, men det kan ändå vara en god idé att boka på förhand för säkerhets skull.

Mat och dryck

Matkulturen i Luleå är en blandning av traditionell, norrbottnisk mat och det internationella köket. Inte sällan använder restaurangerna färska, lokalt producerade ingredienser. I närheten av centrum kan man utan större problem hitta allt från lokala delikatesser till asiatisk eller japansk mat.

De mest populära nattklubbarna i Luleå är förmodligen Club Cleo och STUK, som ligger i stadskärnan i närheten av Quality Hotel. En annan pärla är Grace Nightclub and Bar som ligger i närheten av Stadshotellet, Luleås under sommaren mest välbesökta nattklubb och bar. Bland pubar och barer förtjänar sportbaren Allstar, irländska Bishops Arms och Heroes Rockbar att nämnas.

Aktiviteter och sevärdheter

Varje år arrangeras Luleåkalaset, en stor festival som hålls första veckan i augusti. Om somrarna anordnas också en utställning, Konst i det gröna, där ett hundratal kända och okända konstnärer får chans att ställa ut och sälja sina verk. Vartannat år arrangeras också Bok & Bild-festivalen i oktober.

Norrbottenskusten tillhör ett av Sveriges solsäkraste områden sommartid. Men Luleå har något att erbjuda under alla årstider. På sommaren kan man uppleva midnattssolen och på vintern lyser snön upp staden. Gammelstad kyrkstad är ett måste att se under ett besök i Luleå. Det är ett av de största och bäst bevarade kyrkstäderna i världen med över 400 kyrkstugor samlade runt den medeltida stenkyrkan. Teknikens Hus är ett science center som tillhör Norrbottens mest populära utflyktsmål. Luleå är också känd för sina naturupplevelser. Besök till exempel Luleå skärgård, där det finns 1312 öar att välja bland. Båtluffa eller kryssa runt i egen båt. Det finns också gott om aktiviteter att ägna sig åt, som skoteråkning, hundspann, sportfiske, forspaddling eller jakt. I Luleå finns också flera restauranger, ett stort utbud av shopping samt ett pulserande nattliv.

Lämna en kommentar