Reseguide till Linköping

Linköping, som är en av Sveriges första städer och grundlades redan på 1100 talet, har idag en befolkningsmängd närmare 150 000 personer vilket gör Linköping till Sveriges femte största stad. Linköping är beläget strax intill E4:an och är en stad man passerar på väg till norra eller södra Sverige. Staden har en internationell flygplats med både avgående och ankommande flyg från Europa. Linköping är även idag en universitetsstad med närmare c:a 27 000 studenter som har valt moderna och framstående universitet i staden.

Linköping är framförallt känd för sin flygindustri. Här har toppmoderna teknologier utvecklats och bidragit till de framgångsrika svenska militärstridsflygplanen som tillverkats i Linköping. Redan 1937 uppförde Svenska Aeroplanaktiebolaget, SAAB, den första fabriken och har sedan dess varit en av stadens viktigaste arbetsgivare.

Sevärdheter

Linköping är en stad som i stort alla bil-semestrare passerar.  Staden är nära belägen Göta kanal och har även bra kommunikationsförbindelser genom E4:an, tåg-nätet men även egen flygplats. I Linköping finner man många oaser. Många kulturella byggnader belägna i vackra omgivningar.

När man besöker Linköping är ett besök på flygmuseet att rekommendera. Här finner man intressant historik kring militärflygets utveckling, ända från början på 1900 talet fram till dagens senaste och modernaste stridsflygplan. Här kan även de unga få information om hur och varför man kan flyga i museets flyglabb.

För den godissugne finns möjligheter att göra ett studiebesök i Cloettas chokladbutik i Ljungsbro. Här finns en utställning och konfektyr kan köpas till reducerat pris.

C:a 1 mil utanför Linköping ligger Bergs slussar vilket är den mest kända av de slussar som avskiljer vattennivån i Göta kanal. Här finner man ett flertal aktiviteter som kan utföras i den vackra miljön som bland annat cykelleder, minigolf och badplatser. Härifrån kan man även ta en tur med någon båt och få uppleva naturen och atmosfären på den kända kanalen.

För den historieintresserade finns flera sevärdheter att rekommendera, bland annat Linköpings domkyrka, som är en av Nordens mest framstående katedraler. Kyrkan är i stort helt orörd sedan medeltiden och inrymmer många olika konstskatter, som bland annat ett gigantiskt krucifix.

Ett besök i det Gamla Linköping ger en fantastisk resa i tiden över hur Linköpingsborna bodde kring sekelskiftet, 1800/1900 talet. Här finner man kompletta och inredda boningar, stenbelagda gator och även en hel del hantverkare och tillverkare som än idag fortfarande utöver konsten som man gjorde för drygt 100 år sedan.  Här finns massor av byggnader, museer och intressanta aktiviteter, både för vuxna och barn. För den som vill införskaffa speciella minnen eller presenter ska man passa på att söka dessa i de olika handelsbodarna som finns i området.

Boende

I Linköping finns en stor mängd boenden att välja mellan. Allt från lyxhotell och medelklasshotell i city till vandrarhem och hostel. Bland annat är STF vandrarhem beläget centralt i Linköping där man till bra priser får ett boende med självhushåll. Kan man tänka sig att bo strax utanför staden, i mycket naturvackra områden finns det ett flertal pensionat och herrgårdar i Linköping som erbjuder både logi, mat och även en hel del spännande aktiviteter som bland annat vinprovning, mordutredningar och tillgång till fantastiska friluftsområden.

Lämna en kommentar