Reseguide till Kalmar

Kalmar är en av de äldsta städerna i Sverige, beläget i Småland längs landets sydöstra kust. När platsen först beboddes är ännu okänt men massvis av fynd som dateras ända tillbaka till stenåldern har påträffats. De första spåren av ett organiserat samhälle, något som för sin tid var en stad men med dagens mått mätt snarare vore en by, är omkring tusen år gamla.

I början av medeltiden restes Kalmar Slott, den första större fästningen i regionen, vilket främst kanske syftade till att skydda mot angrepp från Danmark. Det strategiska läget kom under lång tid att prägla stadens utveckling och vardag, och Kalmar har varit en garnisonsort ända sedan 1500-talet. Staden och dess regementen har spelat en viktig roll i flertalet svenska fälttåg, och kanske framför allt i det som senare kom att kallas för Kalmarkriget på 1600-talet.

Efter att stadens olika regementen avvecklats successivt under 1900-talet, det första strax efter det första världskriget, utvecklades parallellt ett flertal tillverkningsindustrier. Än idag tillverkas en hel del olika saker i Kalmar men de största, klassiska industrierna har flyttat på sig. Främst är det kunskapsindustrier som forskning och utbildning som tar dess plats i den lokala näringen, men turism är också en växande faktor.

Klimatet är tempererat med tydligt utpräglade årstider, sval vinter och varm sommar. 

Resa och boende

Till Kalmar tar man sig enklast med tåg, flyg eller egen bil. Bussförbindelser finns givetvis också med andra större städer. Flygplatsen, Kalmar Airport, ligger inte mer än ungefär tio minuter från centrum med taxi. Det går också smidigt att ta sig mellan stadskärnan och flygplatsen med reguljär buss. Tågförbindelser finns med i princip hela Sverige, förutsatt att man är beredd att göra ett byte längs vägen. Direkta förbindelser finns med bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Utbudet av boende i Kalmar är tillräckligt, om än kanske inte sprudlande. Besökare kan välja mellan vandrarhem, enklare hotell och mer exklusiva sådana. Priserna är i nivå med likvärdigt boende på andra ställen i landet och standarden varierar med priset. Det bästa boendet anses allmänt vara det som ligger närmast Stortorget.

Mat och dryck

Det finns en mängd bra restauranger att välja mellan i Kalmar, i varierande tema och med många spännande menyer. Det svenska och det internationella köket är båda väl representerade, med allt från traditionell svensk restaurangmat, såsom kött och fisk, till grekisk medelhavs-sallad. Calmar Hamnkrog på Skeppsbrogatan har utöver ett stillsamt, mysigt läge också en hel del goda klassiska rätter att välja mellan. Hanssons Krog på Norra Långgatan är ett uppskattat alternativ där man specialiserat sig på vilt. Ernesto Ristorante, som man hittar på Södra Långgatan, är en av Kalmars mest populära italienska restauranger som är lika känd för sin pizza som för sina pastarätter.

Utbudet av pubar i Kalmar är begränsat i antal, men inte i kvalitet. Välkända namn som Harrys, på Norra Långgatan, och O’Learys på Larmtorget är väl representerade. Föredrar man irländskt tema och mörkt öl är Molly Malones på Larmgatan ett bra val. Bland nattklubbarna utmärker sig främst heta Palace på Unionsgatan, men även Harrys och några andra barer har också egna dansgolv. 

Aktiviteter och sevärdheter

Tack vare den långa, händelserika historien finns det en hel del att se och upptäcka i Kalmar. Den flera hundra år gamla, storslagna domkyrkan på Stortorget är en naturlig utgångspunkt, och därefter beger man sig gärna till Kalmar Slott vid Slottsfjärden. Slottet är kanske det enskilt mest minnesvärda i Kalmar, vilket säger mycket om hur imponerande det är än idag. Sida vid sida med Kalmar Slott finner man de äldsta, ännu bevarade delarna av Kalmar, i det som kallas för Gamla Stan.

På listan över populära aktiviteter bör golf nämnas, eftersom det finns flera riktigt fina 18-hålsbanor i närheten, givetvis i naturskön miljö med vacker utsikt. Sommartid är det också uppskattat att ta ett dopp vid någon av de många badplatserna, exempelvis den i Kalmarsundsparken. Givetvis kan de som vill ta med sig något gott att äta och spendera en hel dag vid stranden.

På den kulturella sidan är Kalmar Konstmuseum, vid Stadsparken, med sina stora utställningar av samtida konst ett bra alternativ. Länsmuseet, på Skeppsbrogatan, är också en riktig pärla med fem våningar fyllda till bredden av historiska föremål som sträcker sig tillbaka till stadens tidigast dokumenterade början.

Lämna en kommentar