Reseguide till Helsingborg

Helsingborg är namnet på centralorten i kommunen med samma namn, beläget i Skåne, nära gränsen till Danmark. Stadens historia sträcker sig åtminstone tusen år tillbaka i tiden och dess namn är välkänt från historieböckerna, kanske främst för att flertalet större strider utspelats i närheten. Det strategiska läget har genom historien gjort Helsingborg till en attraktiv måltavla för invaderande styrkor, såväl som en viktig stad att försvara för den svenska hären.

Exakt hur Helsingborgs historia tar sin början är fortfarande okänt, men flera historiker menar att staden från början var en militär befästning, och att samhället växte upp runtom fästningen snarare än tvärtom. Vid tidpunkten tillhörde såväl fästningen som det efterföljande samhället Danmark, men båda kom att bli en del av det dåvarande svenska riket under första halvan av medeltiden.

I takt med att samhället Helsingborg växte och frodades mellan, men kanske framförallt efter, de större krigen kom handel och transport att bli framträdande delar i den lokala näringen. Läget gav staden utmärkta förutsättningar för att utveckla vad som idag utgör åkerier, rederier och transportbolag. Tidigare var det dock främst sjöhanden och hamnen som stod i fokus.

Klimatet är tempererat, som regionen i allmänhet, med kort och sval vinter och lång och solig sommar. Värmen är dock inte helt garanterad bara för att det är soligt på grund av närheten till havet.

Resa och boende

De flesta besökare anländer via buss, tåg eller flyg. Vissa besökare anländer också med båt, men det är desto mer ovanligt bland inrikesresenärer. Förbindelserna är goda och det går att ta sig mer eller mindre direkt via tåg till Helsingborg från de flesta delar av landet. Resenärer som flyger tar sig först till Arlanda eller Bromma och därifrån vidare med flyg till Ångelholm-Helsingborg Airport.

Utbudet av boende är inte lika stort som i större städer, men mer än tillräckligt för de flesta behov. Det mesta boendet finns i medelprisklass och håller god standard, från välutrustade vandrarhem till enkla men mysiga hotell. Några mer exklusiva hotell, som Elite Plaza, finns också för den som är extra mån om sitt boende.

Mat och dryck

Det finns en uppsjö av restauranger i Helsingborg, och stadens rykte som finsmakarnas huvudstad är väl förtjänt. Asiatiska restauranger, som Thai Corner på Bruksgatan, ligger sällan mer än ett stenkast från restauranger som SS Svea, som serverar klassisk á la carte. Föredrar man enklare snabbmat finns också ett stort och mångkulturellt utbud.

Pubar och barer finns också i mångfald i Helsingborg, trots att antalet nattklubbar är mer begränsat. Pubkulturen är stark och uteställen som Harrys på Järnvägsgatan och Telegrafen på Norra Storgatan är mycket populära. De som hellre vill skaka loss kan med fördel besöka Tempel på Brukgsgatan.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta som åker till Helsingborg gör det förmodligen för att äta och dricka gott i härligt historiska, men samtidigt moderna, miljöer och få lite omväxling från vardagen hemma. Att Helsingborg är en vacker stad, såväl landskapet som staden, är också sant. Men oavsett hur mysiga kaféer och gemytliga små butiker man kan hitta längs stadens gamla kullerstensgator finns det betydligt mer att upptäcka. 

Kyrkan St Maria uppfördes i gotisk stil för väl över fem hundra år sedan och kan främst liknas vid en kulturell skattkista. Kyrkan är lika vacker på utsida som insida och är väl värd ett besök. 

Detsamma kan sägas om Kärnan, vilket är namnet på resterna av den ursprungliga, mäktiga fästningen som tronat över Helsingborg i dryga sju hundra år. Större delen av fästningen finns inte kvar idag, men Kärnan och utsikten från dess topp, 35 meter ovanför marken, är lika imponerande för det.

Det omåttligt populära och prisvinnande slottet, och slottsparken, Sofiero är också ett utmärkt besöksmål under soliga sommardagar. Slottet med tillhörande park färdigställdes under mitten av 1800-talet, då avsedd som en kunglig bröllopsgåva. Prinsessan Margaretha hade ett starkt intresse för blommor och det dröjde inte länge innan trädgården i slottsparken var en av de mest framträdande i Sverige. Trädgården utsågs så sent som år 2010 till den vackraste i Europa.

Lämna en kommentar