Reseguide till Halmstad

Halmstad är en medelstor stad i kommunen med samma namn i Halland, beläget vid Västkusten. Staden har en lång och rik historia och är välkänd i många olika sammanhang, i dagsläget kanske främst på grund av sina många sporttalanger.

Staden grundades troligtvis för över tusen år sedan, men dess namn dyker inte upp i historieböckerna förrän under tidiga medeltiden. Formella stadsprivilegier fick Halmstad dock först någon gång under början av 1300-talet. Halmstad förde en relativt blygsam tillvaro fram tills dess att de första, större kyrkorna restes. Därefter fick staden en allt mer betydelsefull roll i det dåvarande Danmark, något som också återspeglades i hur kraftigt som staden blev befäst.


Först under mitten av 1600-talet blev Halmstad svenskt, som en del av freden i Brömsebro. Det efterföljande seklet var turbulent, vilket bland annat tog sig uttryck i nya strider mellan Danmark och Sverige. Under 1800-talet svepte industrialiseringen genom Sverige och Halland var inget undantag. Skrädderier, bryggerier och fabriker växte upp som svampar och tillväxten sköt i höjden.

Dagens Halmstad är rik på kontraster mellan det gamla och det nya, och en stor del av den lokala ekonomin kretsar kring det faktum att det är en garnisonsort och säte för högskola och ett flertal myndigheter. Trots det är turism en viktig och växande faktor och varje år upptäcker fler och fler besökare allt det unika och inbjudande som Halmstad har att erbjuda.

Resa och boende

De flesta besökare anländer med egen bil eller tåg, men det går också att flyga till Halmstad från exempelvis Arlanda. Då anländer man till Halmstad City Airport som ligger bara ett stenkast från själva staden, dit man enkelt tar sig med buss. Anländer man med tåg kommer man till centralstationen som ligger strax utanför centrum.

Utbudet av boende är jämförelsevis stort, och det går ofta lika lätt att hitta ett litet mysigt vandrarhem eller pensionat som ett mer exklusivt, modernt hotell. I utkanterna av staden finns dessutom välutrustade campingplatser. I allmänhet ökar möjligheterna att hitta ett boende som passar ens önskemål om man reser med egen bil, eller hyr bil på plats, eftersom det mest centrala boendet företrädesvis är hotell.

Mat och dryck

Halmstad har många fina sidor, och en av de bästa är krogsidan. Restauranger, vanligtvis med öppna och mysiga uteserveringar på sommaren, finns i massor och standarden är hög. Besökare har aldrig långt till närmaste matställe och oavsett om man föredrar en enkel men smaskig hamburgare eller en trerätters middag finns bra valmöjligheter. Fridolfs Krog är en av höjdpunkterna, med massor av olika läckerheter på menyn och en välsorterad vinkällare.

Utelivet är även det väl tilltaget, med många och bra alternativ. Pubar och barer finns i mångfald och enligt många besökare slår det till och med större städer med råge. På Bettans Bar på Tylöhusvägen kan man till exempel skaka loss på stranden med gamla eller nya vänner. På Storgatan hittar man Gastons som agerar restaurang på dagtid och slår upp dörrarna till en av Halmstads mysigaste barer framåt kvällningen. B&B på Brogatan är det naturliga valet för de som kanske framför allt vill skaka loss på dansgolvet.

Aktiviteter och sevärdheter

Halmstad har ett rikt arv, kulturellt och historiskt, och det finns en hel del saker att se och göra. Bara att strosa runt i staden kan vara avslappnande och härligt, och då är de äldsta delarna självklara besöksmål. Det gamla torget som går under namnet Lilla Torg är en bra utgångspunkt, och inom gångavstånd finns en mängd gamla byggnader såväl som nya museer och gallerior.

Gallerior är det något som det finns extra mycket av i Halmstad, och gärna med historisk anknytning. Hallands Konstmuseum på Tollsgatan har en av de största permanenta samlingarna i staden utöver tillfälliga, spännande utställningar. Ligger samtida och varierad konst nära hjärtat kan man besöka Halmstads Konsthall, där det ständigt finns nya utställningar med diverse konstverk av lokala konstnärer.

Soliga sommardagar kallar stranden förstås, och det finns en hel del stränder att välja mellan. Den mest populära är sandstranden i Tylösand som ligger drygt en mil från Halmstad, och passar lika bra för alla i familjen oavsett ålder. En annan uppskattad aktivitet bland besökare är golf, och det finns mer än ett halvdussin olika banor att välja på, från Ringenäs bana med 9 hål till Haverdals bana med 18-hål.

Lämna en kommentar