Reseguide till Göteborg

Göteborg är den näst största staden i Sverige och den femte största i Norden. Över en halv miljon människor bor i tätorten och i Storgöteborg bor närmare 900 000 människor. Staden ligger på Västkusten, precis vid Göta Älvs mynning. Staden grundades på initiativ av Gustav II Adolf och fick sina stadsprivilegier 1621. Många stora svenska företag har sina huvudkontor i Göteborg och en stor del av den svenska exporten och importen sker via Göteborgs Hamn, som är Nordens största hamn. Göteborg är en stad som sedan grunden har anlagts genom olika stadsplaner. Den första var inspirerad av romarna och staden är byggd på samma sätt som Amsterdam och Djakarta.

Göteborg har ett typiskt kustklimat och tack vare närheten till havet har staden ett milt klimat året om. Sommaren har en behaglig temperatur, dagarna är långa och nätterna ljusa. Göteborg har Sveriges längsta sommar, 144 dagar, från 13 maj till 4 oktober. 

Resa och boende

Besökare som anländer med flyg gör det oftast till Landvetter flygplats, och i vissa fall till Säve flygplats (även kallad City-flygplatsen). Många anländer också med tåg till Centralstationen. Från båda flygplatser tar man sig enklast vidare med flygbuss, som avgår 3 – 4 gånger per timme och restiden till centrum är ungefär 25 minuter.

Utbudet av boende i Göteborg är mycket stort, och finns i alla prisklasser, från enkla vandrarhem till femstjärniga hotell. Den som vill lyxa till det lite och kunna njuta av en oslagbar utsikt gör det bäst på Hotell Gothia Towers, som dessutom har en restaurang i världsklass. Eftersom Göteborg är värd åt många mässor – kanske flest och störst i Sverige – är det en god idé att boka boendet före eller samtidigt som resan bokas.

Mat och dryck

Utbudet av mat är också det mycket stort. Oavsett om man är ute efter traditionell svensk mat, indiskt, asiatiskt eller vegetariskt finns det många bra alternativ. De allra flesta av de populära restaurangerna har samlats på Linnégatan som går mellan Järntorget och Linnéplatsen. Priserna i Göteborg motsvarar för det mesta priserna i Sverige i övrigt.

Den som vill svalka sig med någon kall dryck eller skaka loss på dansgolvet behöver inte leta länge. Pubar och barer, främst i brittisk eller irländsk stil, finns i mängder och så även nattklubbar. Bland stadens mest populära pubar kan nämnas The Rover i närheten av Järntorget, Kings Head, också i närheten av Järntorget, The Bishops Arms på Kungsportsavenyn 36 och Rockbaren ett stenkast från Avenyn. De mest populära nattklubbarna är Haket vid Masthuggstorget, Trädgårn och Nivå på Avenyn.

Aktiviteter och sevärdheter

Göteborg är känt för Fiskekyrkan, byggd 1874, som är en fisk- och skaldjursmarknad vid Rosenlundskanalen i centrala Göteborg. Göteborgs Rådhus som stod klart 1672 är en annan karaktäristisk byggnad för Göteborg. Två kyrkor väl värda ett besök om du bokar resa till Göteborg är Masthuggskyrkan och Oscar Fredriks kyrka. Nya Elfsborg är en imponerande fästing som ligger på en ö. Göteborg har ett brett utbud av kultur och nöje. Här ligger flera av landets mest välbesökta museer och i staden anordnas också flera regelbundna kulturevenemang. Göteborgs konstmuseum är landets främsta museum för 1880-tals och 1890-tals konst. Sveriges enda statliga museum utanför Stockholm ligger också i Göteborg, Världskulturmuseet, Sveriges största design- och konsthantverksmuseum. 

Göteborgs två mest kända offentliga konstverk är Poseidon och Kopparmärra. Staden har flera parker och botaniska trädgårdar väl värda ett besök om du bokar flyg till Göteborg. För barnfamiljerna är det förmodligen Liseberg som lockar. För dig som vill se Göteborg från ett annat perspektiv rekommenderas en tur med turistbåten Paddan. Göteborg anordnar flera större evenemang som Bok- och biblioteksmässan, Göteborgskalaset, Göteborgs Dans och Teater Festival, Film Festival, Göteborgs Internationella Konstbiennal, Vetenskapsfestivalen och Kulturnatta. VM i friidrott anordnades i staden 1995.

Missa inte:
Bästa boendet i Göteborg
5 sevärdheter du måste se i Göteborg

Lämna en kommentar