Reseguide till Finspång

Finspång är en medelstor tätort i Östergötland, beläget några mil utanför Norrköping. Historien sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden och trots Finspångs blygsamma storlek har orten spelat en framträdande roll i flera regionala sammanhang. I början av 1900-talet fanns ungefär 7000 invånare i Finspång. Invånarantalet ökade stadigt men långsamt desto längre in på 1900-talet som vi kommer. I början av 2000-talet uppgår befolkningen till drygt 13 000 personer.

När platsen först beboddes är ännu okänt, men historiker brukar notera mitten av medeltiden som den tidpunkt när tillväxten började ta fart och platsens namn blev allmänt känt. Orten utvecklades då till en bruksort, vilket före den industriella revolutionen var motsvarigheten till vad vi idag kan kalla för en lokal tillverkningsindustri. Framförallt militära vapen och metaller producerades tidigt i Finspång. På sikt utvecklades den lokala näringen i takt med omvärlden från grov tillverkning till mer avancerad produktion och idag förknippas ortens näringsliv främst med Siemens och SSAB.

Utöver Finspångs industriella betydelse har orten en självklar plats i såväl lokala som nationella sportsammanhang. Engagemanget i olika sporter, från handboll till bowling, är mycket stort och mer än en OS-medaljör återfinns i Finspång än idag.

I dagsläget lockar Finspång främst utländska turister, men det är ett utmärkt remsmål för alla som vill ha nära både till naturen och till det ombonade moderna samhället. Klimatet är det typiska för regionen med korta och kyliga vintermånader, ofta med kraftiga snöfall under korta perioder, och en lång och varm sommar med mycket solsken.

Resa och boende

Besökare kan ta sig till Finspång på flera vis, där de vanligaste förmodligen är buss eller bil. Det går utmärkt att ta sig från de flesta delar av landet med tåg till Norrköping, och därifrån ta sig vidare med buss, en resa som tar lite mer än en halvtimma. Givetvis finns också taxi att tillgå för den som anländer under mer obekväma tidpunkter, med nattåg eller liknande. Den som vill ta sig från Finspång till Norrköping, exempelvis för att besöka någon större pub eller klubb, kan också göra det på samma vis.

Utbudet av boende är begränsat jämfört med större städer, men samtidigt väl tilltaget om man betänker ortens storlek. Flera alternativ finns att tillgå och besökare kan välja mellan att bo på hotell, i stuga eller vandrarhem. Det finns dessutom möjlighet, för den som vill ha ett unikt och rustikt boende, att bo på bondgård, såsom Backa Gård.

Mat och dryck

I likhet med utbudet av boende finns det förstås ett begränsat antal restauranger på en så liten ort som Finspång, men det finns trots det en imponerande bredd och kvalitet. I Finspång hittar man givetvis den obligatoriska pizzerian på hörnet, men också ett flertal kaféer och en och annan krog, såsom O’Learys. I de centrala delarna av Finspång hittar man också ett flertal asiatiska restauranger, där särskilt Sushibaren brukar vara uppskattad av besökare.

Utescenen i Finspång har mindre att erbjuda för de allra mest festsugna. Det finns ett flertal krogar i Finspång, och möjlighet att ta en svalkande dryck i gott sällskap heta sommardagar finns alltid. Däremot finns det få eller inga, beroende på säsong, dansgolv att tillgå. Besökare som vill skaka loss lite kan enkelt och ganska snabbt ta sig in till Norrköping, där fler och större uteställen finns. 

Aktiviteter och sevärdheter

Det finns en uppsjö av saker att se och göra i Östergötland, och nästan allt är inom bekvämt avstånd. Finspång är en utmärkt utgångspunkt för det mesta från besök till djurparken i Kolmården till glasmuseet i Reijmyre.

Närmast Finspång är det främst naturnära aktiviteter som står på schemat, som kanotåkning eller fiske. En välbesökt bana med 27 hål, som ligger vid Viberga Gård, finns också att tillgå och är populär bland golf-entusiaster. Ett flertal fina badplatser finns också strax utanför Finspång, vilket kan komma väl till plats när solen ligger på. Till de bästa badplatserna hör Gäddviken i Igelfors och Skiren i Lotorp.

Lämna en kommentar