Reseguide till Borlänge

Borlänge är en kommun och stad i Dalarna, Sverige. Stadens rötter går tillbaka till före medeltiden men Borlänge har under större delen av sin existens varit relativt okänd i omvärlden. Vändpunkten kom när järnvägsnätet under 1800-talet byggdes ut till Borlänge, något som gjorde det enkelt att resa till och från staden. De nya förbindelserna förenklade dessutom handeln avsevärt och flera tunga industrier växte snart fram.

Dagens Borlänge är en akademistad, känd för bland annat Högskolan Dalarna, men också hemvist åt ett flertal statliga myndigheter och verk. De traditionella industrierna har i allt större utsträckning ersatts av tjänste- och serviceföretag, med tyngdpunkt på bland annat IT och design. Turism är också en växande del av den lokala ekonomin och allt fler världen över upptäcker nu Borlänge som destination. Framförallt är det tack vare Peace & Love som startades 1999 och numera är Sveriges största musikfestival – 2011 såldes det 50.000 biljetter.

Borlänge är ett populärt besöksmål för såväl svenska som utländska besökare, både vinter och sommar. Utöver ett rikt kulturarv och naturskön miljö stoltserar Borlänge också med shopping i världsklass, god mat och dryck och en härligt inbjudande atmosfär.

Resa och boende

Besökare som reser från andra delar av Sverige gör det vanligtvis med bil eller tåg. Vissa anländer med flyg och då till Dala Airport, cirka en mil från centrala Borlänge. Centralstationen, både för tåg och buss, ligger i centrum och det mesta ligger inom gångavstånd. Givetvis kan man också ta sig vidare med taxi från centralstationen eller centrum om man råkar ha ett lite mer avlägset boende.

Utbudet av boende är generöst sett i förhållande till att Borlänge inte är en större stad. Flest alternativ finns i medelprisklass, med välkända namn som Scandic, First Hotel och Park Inn. Dessa har i de flesta fall också ett ganska bra, hyfsat centralt läge och passar de flesta utmärkt. Har man lite högre krav finns ett par herrgårdar och mer exklusiva boenden strax utanför Borlänge. I utkanterna av Borlänge hittar man också ett flertal vandrarhem med varierande, om än överlag god, standard.

Mat och dryck

Borlänge är välkänt för sina många pizzerior. Från tid till annan har Borlänge rentav innehaft rekord i antal pizzerior och förvånansvärt många är populära. Till de mest uppskattade restaurangerna som serverar pizza hör La Cantina vid Liljeqvistska parken, men Broken Dreams som har en amerikansk meny är den mest populära restaurangen i staden tätt följt av Stationsgatan 1 som är inspirerad av flera länders kök.

Utescenen i Borlänge är pulserande under veckoslut och helger, men också mer dämpat  på vanliga veckodagar. Pubar och barer håller dock som regel öppet de flesta dagar i veckan. The Rock House erbjuder blandad rockmusik medan Borlanche, Galaxens ”Hela huset gungar” eller S2 är rätt ställe för den som vill skaka loss till tonerna av den senaste musiken på ett välfyllt dansgolv.

Aktiviteter och sevärdheter

Dalarna i allmänhet, och kanske Borlänge i synnerhet, är fullt av spännande sevärdheter och roliga aktiviteter, året runt. Vintertid är utförsåkning en mycket populär aktivitet, något som man kan göra bland annat på anläggningen Romme Alpin utanför Borlänge.

Jussi Björling, som var en världens största operasångare, föddes i Borlänge och det finns både ett torg med en staty i centrum uppkallat efter honom samt ett välbesökt museum. Borlänge är i överlag känt för att vara en musikstad, då populära band/artister som t.ex. Mando Diao, Sator och Miss Li kommer därifrån.

På sommaren kan ett besök till grannkommunen Falun vara intressant som stoltserar med både Falu Gruva och Carl Larsson-gården. Gruvan är en av världens största koppargruvor och fungerar idag som ett museum med något för besökare i alla åldrar. Carl Larsson-gården är ett av de mest uppskattade besöksmålen i Falun, vilket kan te sig lite förvånande från utsidan. Innanför den blygsamma fasaden finns dock en imponerande och fascinerande samling konstverk av alla möjliga slag.

Dalarnas Museum återfinns också i Falun, och här hittar besökare diverse dalakonst och permanenta såväl som tillfälliga utställningar. Även Selma Lagerlöf är väl representerad i utställningarna.

Lämna en kommentar