Reseguide till Arvidsjaur

Arvidsjaur är ett relativt litet samhälle; en tätort och centralort i kommunen med samma namn i Norrbotten. Det bor bara drygt fem tusen personer i själva staten, om man inte räknar med andra samhällen i kommunen. Trots sin ringa storlek är orten välkänd både i och utanför Sverige, kanske främst i bilsammanhang men också som destination för turister.

Lämningar som är flera tusen år gamla har återfunnits, men det organiserade samhället som utgjorde grunden för dagens Arvidsjaur dateras tillbaka till 1700-talet. Egentligen sträcker sig stadens historia betydligt längre tillbaka än så – området var nämligen redan sedan länge bosatt av samer –  men det är under mitten av 1700-talet som de första svenska bosättningarna dyker upp i historieböckerna.

Under lång tid var samhället ytterst blygsamt och kanske mer av en by än en stad, något som kom att ändras först i samband med att den första kyrkan uppfördes. Eftersom några andra kyrkor inte fanns i regionen blev Arvidsjaur allt viktigare, och folk började resa dit under helger och högtider för att delta i gudstjänster och annat. Det i sin tur innebar att förutsättningarna för handel ökade markant och det blev genast mer attraktivt att bosätta sig i Arvidsjaur.

Lite senare började skogsbruket ta fart tack vare flottning av timmer, och när industrialiseringen svepte genom Sverige var Arvidsjaur ganska tidigt ute. De senaste århundradet har medfört en hel del omställningar men något som inte har ändrats är renskötseln, som än idag utgör en viktig del av näringen. I takt med att fler och fler upptäcker Arvidsjaur som resmål blir turismen en allt större del av den lokala ekonomin.

Klimatet är kontinentalt, och den genomsnittliga årstemperaturen ligger runt 0 grader. Fullt så kallt som det kanske låter är det dock inte utan snarare så att det sällan blir vare sig väldigt varmt eller kallt; sommaren såväl som vintern är mild i Arvidsjaur.

Resa och boende

Det enklaste sättet att ta sig till Arvidsjaur är med flyg från Stockholm. Besökare som väljer tåget anländer centralt direkt vid ankomst. Det finns regelbundna avgångar till Arvidsjaur från Bromma, Skavsta och Arlanda. Resenärer anländer då till Arvidsjaur Flygplats, som ligger drygt en mil från centrum. Flygbuss finns att tillgå i anslutning till ankomster, eller hyrbil för den som så önskar.

Utbudet av boende är begränsat i antal men kvaliteten och variationen är desto högre. I Arvidsjaur hittar man såväl fyrstjärniga hotell som stugbyar och campingplatser. I utkanterna av staden finner man värdshus och vandrarhem. Har man tillgång till bil är möjligheterna mycket stora att hitta ett boende som passar den egna smaken perfekt, men förlitar man sig på lokaltrafiken är det fördelaktigt att välja ett mer centralt boende.

Mat och dryck

Den lokala matkulturen är traditionell och består till stor del av typisk svensk husmanskost. Givetvis hittar man en och annan pizzeria, och det finns dessutom flera kaféer och någon mer exklusiv restaurang. Vid centrum finns ett flertal välrenommerade restauranger och även om utbudet är begränsat är maten god, och det är förstås huvudsaken.

Utelivet i Arvidsjaur kan förmodligen bäst beskrivas som stillsamt. Hit reser man inte främst för att dansa och festa, men vill man ta någon god dryck i gott sällskap finns trots det flera alternativ. Hotell Laponia utmärker sig bland de övriga och är dessutom en av få krogar i Arvidsjaur med dansgolv.

Aktiviteter och sevärdheter

Det finns ingen brist på saker att se eller göra i Arvidsjaur, beroende på när under året som man väljer att resa. Båda årstiderna har naturnära aktiviteter en given plats i första rummet, och besökare kan ägna sig åt nästan vad de vill, och garanterat prova på något nytt.

Vintertid är skidåkning, både utförsåkning och längdskidåkning, populärt. En dagsutflykt ut på fjället med hundspann eller snöskoter kan också vara uppfriskande, och varför inte stanna till på en frusen sjö och fiska lite. Kyliga dagar i snön avslutas sedan gärna i ett varmt bubbelbad eller en bastu.

Under sommaren kan man prova på hästridning, kanotåkning eller kanske en spännande och rolig bäversafari med guide. Många passar också på att vandra lite högre upp i fjällen för att avnjuta utsikten tillsammans med en kopp kaffe eller mugg choklad. De lite mer äventyrliga kan prova på go-kart och den som vill ta det lite lugnt kan plocka bär eller spela lite golf.

Givetvis är den mest självklara sevärdheten det vackra naturlandskapet, med mil efter mil av orörd natur, djupa dalar och täta skogar.

Lämna en kommentar