Reseguiden till Manchester

Manchester är en medelstor stad i England, med drygt en halv miljon invånare. Staden är en av de mest kända engelska städerna och är berömd av många olika anledningar. Sport-entusiaster känner igen namnet från bland annat det engelska fotbollslaget med samma namn, medan musikälskare säkert har lyssnat på både ett och två band från Manchester. Det är inte utan anledning som staden fått smeknamnet ”norra Englands huvudstad”.

Platsen där Manchester idag ligger har varit bebodd i flera tusen år, men staden som sådan grundlades först under den tid som Romarriket kontrollerade England. För mer än 1500 år sedan uppförde romarna ett stort fort på platsen, och sedan växte staden upp omkring den med tiden. Under medeltiden blev Manchester en allt mer inflytelserik stad, bland annat tack vare en av Englands största marknadsplatser. Efter medeltiden blev Manchester en industristad, som främst producerade textiler och tyger.

I dagsläget är Manchester en av de mest välbesökta städerna i hela England, och besökare väljer Manchester till stor del på grund av stadens många museer, gallerior, restauranger och barer. Manchester är ett utmärkt ställe att åka till för att äta och dricka gott och ta del av ett fantastiskt historie- och kulturarv.

Klimatet är typiskt för regionen, med regn i genomsnitt var tredje eller fjärde dag, svala vintrar och milda sommarmånader. Temperaturerna sträcker sig från någon enstaka plusgrad under mitten av vinter till uppemot 20 grader under högsommar.

Resa och boende

Besökare anländer till Manchester Airport, Englands näst största flygplats, belägen någon mil från centrum i Manchester. Från flygplatsen kan man ta sig med buss, hyrbil, taxi eller tåg. Tåg och buss passerar inte några hotell utan trafikerar istället centralstationen i Manchester. Å andra sidan är tåg och buss avsevärt billigare än taxi eller hyrbil. De som har boende arrangerat i närheten av centralstationen kan därför med fördel välja tåg eller buss, men är boendet mer avsides är det ett bättre val att ta taxi eller hyrbil direkt från flygplatsen.

Utbudet av boende är stort i Manchester, men variationerna är stora. Det enklaste vandrarhemmet hållet för det mesta mycket låg standard, och så även lägenhetshotellen. I mellanprisklass och högre är dock standarden god och prisskillnaderna är överkomliga. De flesta besökare tjänar därför på att välja ett lite bättre boende än det allra enklaste.

Mat och dryck

Manchester är, i likhet med London och andra större engelska städer, väldigt multikulturell och det går igenom i den lokala matkulturen. Indisk curry serveras ett stenkast från brittiska klassiker som ”fish and chips” och pizzerior serveras på samma restauranger som serverar kebab. Merparten av restaurangerna håller låga priser och en god nivå, men har också för det mesta snabbmats-karaktär. Klassiskt brittisk mat räknas som husmanskost och serveras sällan på mer exklusiva restauranger, som istället fokuserar på asiatisk, spansk eller fransk mat. Kinesiska Yang Sing på George Street och spanska El Rincon de Rafa vid St John’s Gardens tillhör de mest populära.

Barkulturen är stark i Manchester, och besökare kan hitta pubar och barer överallt i staden. Några av de mest populära bland turister återfinns på hotellen, som Cloud 23 på Hilton Hotel i Deansgate. Besökare med förkärlek för klassisk brittisk punkrock rekommenderas ett besök på The Retro Bar på Sackville Street. Den som föredrar traditionella brittiska pubar kan gärna besöka Britons Protection på Bridgewater Street eller The Old Wellington Inn, den äldsta och mest anrika puben i Manchester. Stadens hetaste dansgolv hittar man i stadsdelen Peter’s Fields, särskilt på och omkring gatan Deansgate Locks.

Aktiviteter och sevärdheter

Manchester har många sevärdheter att bjuda på, särskilt för den som har ett intresse för historia. Castlefield, lämningarna från det ursprungliga romerska fortet som Manchester växt upp runtom, tillhör de mest populära besöksmålen. 

Det gamla stadshuset, Manchester Town Hall på Albert Square, är en magnifik byggnad med kostnadsfria guidade turer. Utöver byggnadens egna betydelse för den lokala politiken är den också välfylld med konstverk och har dessutom varit inspelningsplats för många brittiska tv-serier. Kyrkan Manchester Cathedral i Millenium Quarter är också sevärd, med sin magnifika arkitektur och vackra interiör.

Besökare med intresse för konst bör passa på att titta förbi Manchester Art Gallery i närheten av Chinatown, som har ett stort och spännande urval av kontemporär konst. The Lowry vid The Quays har också en fin samling, fokuserad på konstnären och lokala stoltheten L.S. Lowry.

Lämna en kommentar