Reseguide till London

London är som bekant Englands huvudstad, men är också huvudstad i staten Förenade konungariket Storbritannien  och Nordirland samt i riksdelen/konstituerade landet England. Staden grundades av romarna och fick då namnet Londonium. Det bor 7,4 miljoner invånare i London och med förorter blir invånarantalet hela 14 miljoner. Därmed är London den största staden i EU, räknat till befolkningsantal. Under det tidiga 1800-talet var London till och med den största staden i världen. Floden Themsen rinner genom staden och delar även staden i nord-sydlig riktning. Themsen korsas av många broar och tunnlar, den mest kända är Tower Bridge. År 1666 inträffade en brand som förstörde en tredjedel av staden, men Themsen hindrade branden från att nå de sydliga delarna. Under tidigt 1900-tal eldade man med kol och detta skapade stora mängder rök. Tillsammans med särskilda klimatförhållanden orsakade detta ofta en karaktäristisk dimma, som sedermera kom att kallas för ”London-dimman”. Ett annat kännetecken är Londons taxibilar i traditionell design, och dess dubbeldäckade bussar.

London är populärt bland turister tack vare sin mångkulturella mix och sina många turistattraktioner. Hela 22 procent av Londons befolkning är född utanför EU. Londons tunnelbana är både den allra första i världen och världens största tunnelbanenät. Motorvägen som går runt London, M25, är världens näst största ringled. 

Londons klimat är maritimt, med varma somrar och milda vintrar. Snöfall är ovanligt under vintern, och temperaturen sträcker sig då ned till dryga 2 – 3 grader. Under sommaren är det inte ovanligt att temperaturerna når 20 – 25 grader.

Resa och boende

Kommunikationerna både i, samt till och från, London är mycket bra och det går regelbundet flyg till London från Sverige. Den största flygplatsen i London, och den som besökare som regel anländer till, är Heathrow. Från Heathrow tar man sig enklast med expresståget Heathrow Express Rail, som avgår fyra gånger per timme. Restiden är dryga femton minuter, och priset är överkomligt. Man kan också ta sig vidare med taxi eller buss, men restiden är längre än med tåg, och priset går upp markant. Vad gäller de mindre flygplatserna som besökare ibland anländer till tar man sig enklast vidare med buss eller taxi – bussen tar längre tid, men taxin är förstås dyrare.

London har ett stort utbud av hotell i alla prisklasser så besökare har ofta goda valmöjligheter. Standarden är överlag mycket bra, dock med en hel del variationer i de lägsta prisklasserna. Däremot är London också värd åt en mångfald mässor, och många affärsresenärer strömmar igenom London, vilket ibland kan göra det omöjligt att hitta ett bra boende på plats. Besökare bör därför boka boendet i förväg, exempelvis i samband med att resan bokas.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger och serveringar är även det mycket stort i London. Kulturen är dock i stort uppdelad i dels det enklare, billigare och det mer exklusiva, dyrare. Det går utmärkt att hitta prisvärd och välsmakande snabbmat från världens alla hörn – inklusive den traditionellt brittiska rätten ”fish & chips”. Prislappen tenderar dock att vara betydligt högre på lite finare restauranger, särskilt på de restauranger som ligger i de områden som turister typiskt sett besöker. På Upper Street hittar man en trevlig blandning av restauranger, på Drummond Street ett flertal populära indiska restauranger och på Lordship Lane återfinns några av Londons hetaste europeiska restauranger.

Det finns väldigt många pubar och barer i London, och det finns dessutom gott om nattklubbar för den som vill skaka loss på dansgolvet. Bland stadens mest populära pubar återfinns The Court i Bloomsbury, Founder’s Arms på South Bank och Old Bank Of England på Fleet Street. Merparten av de populära nattklubbarna hittar man runt Mayfair och Leicister Square.

Aktiviteter och sevärdheter

Staden har många välkända sevärdheter som du inte bör missa om du bokar resa till London, några exempel är Buckingham Palace, British Museum, Chinatown, Crystal Palace, London Bridge, The Palace of Westminster (med klockan Big Ben), Piccadilly Circus, Soho, Speaker’s Corner i Hyde Park, St Paul’s katedralen, Tate Britain, Temple Church, Madame Tussaud´s, National Gallery, Westminster Abbey och Trafalgar Square.

Lämna en kommentar