Reseguide till Jersey

Jersey är en självstyrande brittisk kronbesittning, vilket innebär att det är ett område som formellt inte står under Storbritanniens kontroll, men likväl delar samma monark och kungahus. Jersey ligger utanför den franska kusten och är formellt en ögrupp, men i praktiken ligger hela Jersey på en och samma ö. Lite drygt hundra tusen invånare är fast bosatta i Jersey och den största delen av Jerseys ekonomi baseras på olika finansiella tjänster.

Platsen där dagens Jersey ligger har varit bebodd sedan stenålderns allra tidigaste skeden, men när det första egentliga samhället på ön växte fram är ännu okänt. Vissa historiker gissar på att Jersey koloniserades tidigt av Romarriket, men det finns inga klara bevis. Först under tidiga medeltiden börjar Jersey synas på dåtidens kartor, och vid tidpunkten omnämndes den främst på grund av sina hamnar och sitt strategiskt viktiga läge.

Medeltiden och de följande århundradena blev också turbulenta, eftersom den lilla ögruppen med det lyckosamma läget var en attraktiv måltavla. Från medeltidens början och ända fram till 1700-talet kom kontrollen över Jersey att skifta vid en rad tillfällen. Slutligen lyckades en fredlig lösning kunna förhandlas fram tack vare handelsrelationer, eftersom flera stormakter var beroende av handelsrutterna som passerade Jersey.

Dagens Jersey är ett ekonomiskt mycket välmående område, med stark tillväxt. Det är inget traditionellt besöksmål för turister men har ändå mycket att locka med, och dessutom slipper man förstås de typiska så kallade turistfällorna. Klimatet är varierande, med mild vinter och sval sommar, och omväxlande regn och sol.

Resa och boende

De flesta besökare anländer med flyg till Jersey Airport, som ligger i St Peter på den största ön. Flygplatsen är internationell men trafikeras i första hand av resor till och från Storbritannien, varför det inte är ovanligt med en mellanlandning i exempelvis London på vägen till Jersey. Från flygplatsen tar man sig vidare med kommunal buss, taxi eller transferbuss som arrangeras av resebolag eller hotell.

Jersey är till ytan sett inte särskilt stort, men trots det är utbudet av boende ganska heltäckande. Alternativ finns i alla prisklasser och standarden är också genomgående god. Enkla och billiga vandrarhem såväl som exklusiva hotellrum finns att tillgå, och för det mesta till ganska bra priser.

Mat och dryck

Restauranger, likt boende, finns i mångfald och går i många olika teman. Vad som däremot inte hittas med enkelhet är traditionell mat, eftersom den anses vara husmanskost och därför inget som vanligtvis serveras på restauranger. Besökare kan dock med fördel prova en läcker sushi till lunch och en kryddstark indisk gryta till middag, eller kanske italiensk pasta om man så föredrar.

Utescenen i Jersey är i likhet med antalet restauranger sprudlande, men fokuserar av tradition mest runt pubar och barer. Ett flertal nattklubbar finns dock, mestadels belägna i St Helier, såsom Pure, med öns hetaste dansgolv och La Cala, som stoltserar med öns bästa DJs. Föredrar man att bara dricka något svalkande i goda vänners sällskap kan The Drift Bar i St Heliers hamn vara ett bra alternativ.

Aktiviteter och sevärdheter

Till Jersey kan man resa för att koppla av i en mysig, naturskön miljö och kanske äta och dricka lite extra gott. Det finns också en hel del sevärdheter och Jerseys kulturella och historiska arv är betydligt större än man kan tro.

Jersey har ett kombinerat historiskt museum och konstgalleria, som tar besökare mer än hundra tusen år tillbaka i tiden. Utställningarna är minst sagt minnesvärda och gallerian kan locka med både utvalda sentida konstnärer och den lokala konstnären Cahuns samlade verk.

Det medeltida kapellet, La Hougue Bie, som återfinns i Grouville, är uppförd runt mer än fem tusen år gamla begravningsplatser och är en lika iögonfallande som fascinerande plats. Utöver byggnaden och gravarna finns också en spännande utställning av gamla verktyg och föremål.

Vid Gorey står den mäktiga fästningen Mont Orgueil Castle, som är lika vacker som imponerande. Fästningen togs i bruk för över 600 år sedan och har inte bara stått emot ockupationer och invasion utan också tidens tand. Slottet är fyllt med gamla föremål och konstverk, och erbjuder dessutom från sina borgmurar den kanske bästa utsikten över solnedgången som står att finna i Jersey. 

Lämna en kommentar