Reseguide till Glasgow

Glasgow är Skottlands största stad med över en halv miljon invånare och en av Skottlands historiskt viktigaste handelsstäder. På senare tiden har staden alltmer fått karaktären av turistmål och är även värd för många konferenser och events, delvis tack vare dess stora kulturscen som årligen lockar stora namn att spela och uppträda där.

Staden har sina rötter i medeltiden men det mesta av den äldre arkitekturen har bytts ut mot mer moderna byggnader och kvarter. Som en konsekvens finns det ett antal välbevarade byggnader som står kvar på samma plats som de stod för flera hundra år sedan samtidigt som nya, okonventionella byggnader (exempelvis konserthallen Clyde Auditorium) finns ett stenkast bort.

Tack vare att Glasgow är så populärt bland besökare har stadskärnan alltmer kommit att rikta in sig på dessa. Utbudet av shopping är enormt, parker finns i en mångfald och många museum är helt kostnadsfria. Infrastrukturen är mycket bra och så även kommunikationerna.

Klimatet är ganska milt, med temperaturer kring fryspunkten under vintern och uppemot 15 grader under sommarhalvåret. Även om temperaturen är ganska stabil så är variationerna desto större vad gäller nederbörd och det kan gå veckor med sol följt av flera dagar med regn. Staden har två olika flygplatser; Glasgow International och Glasgow Prestwick International. Den tidigare ligger ca en och en halv mil utanför Glasgow och den senare uppemot fem mil bort. De allra flesta resenärer anländer till Glasgow International, men vissa flygbolag trafikerar endast Prestwick International. I båda fallen finns det flera möjligheter att ta sig in till staden, där tåg ofta går snabbast och buss är något billigare men också långsammare.

Mat och boende


Matkulturen är starkt influerad av många andra länder och kulturer vilket innebär att det finns ett närmast obegränsat utbud av allt från kebab till sushi. På flertalet ställen i staden säljs också den klassiska snabbmaten ”Fish & Chips” som besökare tenderar att uppskatta. Just fisk är dessutom en lokal specialitet, och det finns flera dedikerade fiskrestauranger i centrala Glasgow, exempelvis Rogano vid Exchange Plaza.

Även utbudet av boendet är mycket stort och sträcker sig från enklare vandrarhem till mer exklusiva hotellsviter. Priserna sträcker sig generellt sett från övre medelprisklass och uppåt och det kan därför vara en god idé att inte förbise de lite lyxigare hotellen eftersom skillnaden inte brukar vara alltför stor i pris. Standarden är varierande men överlag håller boendet en hög, modern nivå.

Sevärdheter


Glasgow har en rik historia och så även ett rikt kulturarv. Katedralen med samma namn har i nuvarande form stått på samma plats sedan Medeltiden, men platsen har nyttjats för olika ändamål i mer än ett par tusen år. En av de största samlingarna av modern konst återfinns i Burrell Collection vid Pollok Country Park, och McLellan Galleries vid Sauchiehall Street är hem till många tillfälliga, fascinerande utställningar.

Aktiviteter


De allra vanligaste dagsaktiviteterna håller sig inom själva staden och tillhör kulturscenen. Parker, teatrar, spelningar, utställningar – Glasgow har ett fantastiskt utbud!

Utelivet består till största delen av pubar, barer och krogar, även om det finns ett antal nattklubbar. De allra flesta besöker dock någon av de många pubarna och avnjuter lokalt öl i gott sällskap. Flera barer är dessutom specialiserade sig på exempelvis Whisky, som The Pot Still vid Hope Street som erbjuder över 300 sorter.

Lämna en kommentar