Reseguide till Edinburgh

Gillar du gamla slott? Du vet, den där känslan av att vara barn och leka på vinden i mormors gamla villa…? Då bör du ta dig tid att besöka Edinburgh och de slott staden har att erbjuda! Du skulle kunna börja med ett besök på det välkända Edinburgh Castle som ligger centralt i staden. Slottet berättar Skottlands historia i minutiös detalj genom alla historiska artefakter som är finns att beskåda i den historiskt eleganta byggnaden. Bland objekten som är värda en närmare studie finns de värdefulla skotska kronjuvelerna; kronan, spiran och statssvärdet.

Sevärdheter

Du rekommenderas dock att ta dig till Edinburgh Castle redan vid öppningstid då det snabbt fylls upp av andra besökare. En inträdesbiljett kostar £13.50. Är du historiskt intresserad är detta ett besök värt pengarna. Det finns andra historiska byggnader att besöka. I The Palace of Holyroodhouse, vilket är Hennes Majestet Drottningens residens i Scotland, kan man njuta av den underbara trädgården och studera Jacob de Wet’s porträtt av Scotlands legendariska kungar.

Mellan dina slottsbesök kan du planera in en picknick i en av stadens många gröna parker. Du kanske föredrar en längre paus mitt på dagen? Ta i så fall en buss ut till Edinburghs närmaste sandstrand, Longniddry Bents. Denna är mycket populär och kan på fina sommardagar vara ganska befolkad. Det finns andra stränder som även de kan locka med underbara vyer mot öppna havet, som Cramon Beach nordväst om stadens centrum.

Extrem-aktiviteter

För dig som gillar adrenalinkickar finns det ett stort utbud av aktiviteter i och runt Edinburgh. Du kan prova på allt från Aqua Sphereing (Zorbing) till det högsta Bungy Jump’et i Storbritannien. Räkna med £55 och uppåt för en ”upplevelseaktivitet” beroende på om du vill prova på 4-wheel-driving eller kasta dig ut från ett flygplan tillsammans med en van fallskärmshoppare! Valet är ditt, vi bara förmedlar informationen om de möjligheter som finns.

Boende

Vill du känna på den skotska gästfriheten skall du välja ett privat B&B i första hand. Annars har Edinburgh, som de flesta större städer, de flesta sorters boende för sina besökare. För en familj med två små barn kan man få ett privat rum på Edinburghs centrala SYHA (Scottich Youth Hostel Association) vandrarhem för 72 engelska pund (detta gäller medlemmar). Det går att beställa till både frukost och lunchpaket. Det finns privata vandrarhem/hostels där man inte behöver vara medlem, men som ändå har rimliga priser. Annars finns det självklart dyrare alternativ för dig som har mer i plånboken.

Mat och dryck

Med det havsnära läget staden har finns det läckra seafood-rätter tillagade efter skotsk tradition. Alltid med dagsfärska huvudingredienser. Rökt lax, lamm, ekologiskt odlade grönsaker och nybakat bröd är några av dom läckerheter som restaurangerna kan bjuda på. I dryckesväg finns ju den självklara skotska whiskeyn. Du bör, när du nu har möjligheten, hitta något lokalt märke att provsmaka.

Ta sig dit

Du kan ta dig till Skottland på flera olika sätt. Om du kombinerar din resa med exempelvis några dagar i London, skulle du kunna flyga billigt med Ryanair från Skavsta söder om Stockholm till London, för att där köpa en buss- eller tågbiljett vidare upp till Edinburgh. Det finns möjligheter att hitta superbilliga bussresor på Internet, då ofta lite udda avgångar både när det gäller veckodagar och tid på dygnet. Det kan vara värt tiden att leta fram detta på Internet, och att eventuellt ankomma din destination sent på kvällen.

Att flyga direkt till Edinburgh för en lång-weekend kan också vara ett fint avbrott i vardagen. Det tar drygt en timma att flyga mellan Skavsta, Stockholm och Edinburgh.

Lämna en kommentar