Reseguide till Bristol

Bristol är en medelstor stad i den södra delen av England, ett stenkast från Wales. Staden är en av de allra mest populära bland turister, tack vare en inbjudande och gästvänlig småstadsatmosfär, rikt kulturarv och pulserande uteliv. 

Platsen där Bristol ligger har varit bebodd i mer än 50 000 år, men staden dyker upp i historieböckerna för första gången för ca 2 000 år sedan. Vid det tillfället var Bristol ett fort, tillhörande Romarriket, och ett samhälle som vuxit upp omkring fortet. Efter Romarrikets fall kom Bristol att fungera som en brittisk garnisonstad, som skydd mot invasioner från Irland. På sikt kom handeln att öka i betydelse, och under slutet av 1700-talet hade Bristol blivit en utpräglad handelsstad.

Bristol blev utsatt för kraftiga bombardemang av Tyskland under andra världskriget, men efter kriget byggde man snabbt upp de allra flesta av de skadade byggnaderna. I dagsläget syns få spår av kriget och staden har ännu några av de äldsta byggnaderna och husen i England.

Klimatet är typiskt för regionen, med temperaturer mellan 3 och 7 grader under vintern och 15 – 20 grader under sommaren. Regn förekommer under sommarmånaderna, men den allra mesta nederbörden faller under mitten av vintern.

Resa och boende

Besökare anländer ofta till flygplatsen Bristol Airport, som ligger ett par mil från stadens centrum. Därifrån tar man sig vidare med flygbuss eller taxi. Flygbussen avgår fyra gånger per timme under dagtid och biljetter kan köpas på plats, utan förhandsbokning, till överkomligt pris. Resan tar drygt 30 minuter med taxi och 45 minuter med buss.

Utbudet av hotell är relativt stort i Bristol, huvudsakligen i medelprisklass och uppåt. Priserna är förhållandevis låga, så det är sällan ett problem att hitta ett hotell med tre eller fyra stjärnor till överkomligt pris. Kvaliteten är för det mesta god och boendet i Bristol håller en hög standard.

Mat och dryck

Utbudet av restauranger är stort i Bristol, och menyerna är för det mesta internationella. Italiensk, indisk, kinesisk, portugisiskt och amerikansk mat är mest populärt just nu. Den som är sugen på traditionellt engelsk mat, tillagad på modernt vis, kan besöka Bell’s Diner på York Road. Bäst italiensk mat hittar man på Camasia på High Street, Wagamama på Queens Road är välkända för sina goda nudelrätter och Las Iguanas på Whiteladies Road serverar smakrik, sydamerikansk mat.

Utelivet i Bristol är pulserande, med en mångfald pubar och barer och många välfyllda dansgolv. Oavsett var man befinner sig kan man som regel hitta en gemytlig pub, men de allra bästa är koncentrerade till tre – fyra områden, tillsammans med nattklubbar och restauranger. Gloucester Road är välkänt för sina live-uppträdanden och många heta klubbar, som Blue Mountain och Clockwork, och är utmärkt för den som vill skaka loss på dansgolvet. Park Street är hemvist åt populära, traditionella brittiska barer som Browns och Black Bear. Harbourside Area, hamnen, lockar med jazz på klubben Old Duke och Apple, en lite annorlunda bar som flyter bland båtarna.

Aktiviteter och sevärdheter

Tack vare sin långa, spännande historia kan Bristol erbjuda många minnesvärda sevärdheter. Gamla stan, Old City, är den äldsta delen av Bristol och består av byggnader som är uppemot 300 år gamla, och perfekt för besökare som vill strosa runt i historiska miljöer. Slottsparken, Castle Park, är en mysig park mitt i staden som innehåller ruinerna av det tidigare historiskt viktiga fortet, och en storslagen kyrka, St Peters.

I West End återfinns Bristols officiella museum och konstgalleria på Queens Road, med en av landets största samlingar av konstverk och en mängd utställningar. Utmärkt besöksmål för besökare med intresse av historia, arkeologi, konst eller för den som helt enkelt är nyfiken på Bristol.

Lämna en kommentar