Reseguide till Birmingham

Birmingham är Englands näst största tätort med sina ca 3,5 miljoner invånare varav ca 1 miljon bor i själva staden, som ligger ungefär i landets mitt. Platsen har varit bebodd under mycket lång tid, men staden som vi känner den idag började ta fart först under 1700-talet. Under medeltiden var Birmingham närmast en liten handelsstad utan större bebyggelse, något som kan vara svårt att tro idag. Fram till 1900-talet blev Birmingham allt mer en industristad, men efter världskrigen är den i huvudsak ett kunskapscentra, med ett flertal väl ansedda universitet och ett flertal ekonomiska såväl som kulturella institutioner. Exempelvis återfinns i staden ett flertal konstskolor och en världsberömd symfoniorkester.

Staden ligger på hög höjd över havet och klimatet är svalt och stabilt. Temperaturerna uppgår under somrarna till ca 20 grader och under vintrarna sträcker de sig ned mot någon eller några plusgrader. Staden är, i likhet med många andra engelska städer, känd för att vara ganska regnig.

De flesta besökare anländer via flyg till Birmingham International Airport, som ligger strax utanför staden. Förbindelserna är goda, och många väljer att resa vidare med expresståg eller flygbuss. Tågresan tar inte mer än ca 15 minuter och en eventuell busstur tar ca 25 minuter.

Mat och boende


Den lokala matkulturen går i två riktningar. Å ena sidan åt det traditionellt brittiska, med diverse utsökta kombinationer av fisk och potatis, och å andra sidan åt det Indiska, där diverse curryrätter är populära. Bland de senare förtjänar särskilt ”balti” att nämnas, en  curryrätt som uppfanns, och än idag är en specialitet i, Birmingham. Anledningen till att den indiska matkulturen fått så stort genomslag beror på att stor del av imigranterna i Birmingham under de senaste århundradena kommit därifrån, vilket satt ett välsmakande avtryck på matkulturen.

Boendet i Birmingham är överlag mycket prisvärt och många hotell erbjuder billiga rum med god nivå. Skillnaderna i pris mellan det enkla och det lite mer exklusiva är inte alltför stort, varför många besökare bör tänka sig för en extra gång och inte direkt välja det allra billigaste. Den som är ute det mest prisvärda boendet bör inte missa att ta en titt bland stadens många bed-and-breakfast; vandrarhem där frukost ingår.

Sevärdheter


Eftersom Birmingham varit en industristad, och dessförinnan i princip bara en större handelsplats, finns inte alltför många historiska monument eller byggnader att beskåda. Detta kompenseras dock av att staden har ett antal välsorterade museum och gallerier, något som ofta uppskattas av stadens besökare. Ett undantag är Aston Hall vid Trinity Road, en ca fyra hundra år gammal herrgård, som erbjuder besökare en fascinerande historievandring.

Aktiviteter


Birmingham är i första hand en stad med en stark pub-kultur, men det betyder inte att besökare inte kan skaka loss på dansgolvet. Pubar och barer återfinns över hela staden, och den största heter Figure of Eight, beläget vid Broad Street, en gata som huserar ett flertal andra välkända barer.

Bland de större nattklubbarna kan nämnas Oceana med sina fem barer och två dansgolv, Gatecrasher och Risa, båda de senare på Broad Street.

Lämna en kommentar