Storbritannien

Storbritannien är det kompletta namnet på ett flertal olika länder som består av England, Skottland, Wales, Nordirland, Channel Islands och Isle of Man. Även om alla dessa områden tillsammans faller in under Storbritannien så är de enskilda administrativa områden med egna styren och egna lagar. Varje land har även sin egen kultur och i vissa fall sitt egna språk, även om engelska är ett av språken som talas i samtliga områden.

Naturen i Storbritannien skiljer stort beroende på var man befinner sig. I Skottland finns en härlig höglandsnatur av heder, kullar och stora gräsområden vilket gör Skottland till ett av världens vackraste naturlandskap. Övriga Storbritannien har på vissa håll höglandsnatur medans andra områden har låglandsnatur där sandsten, dalar och stora områden med insjöar utgör landskapet.

I Storbritannien finner man flera storstäder som bland annat LondonBirmingham, Brighton, Glasgow och Belfast. Alla med sina egna kulturer och historia.

Fakta

Huvudstad: London
Språk: Engelska
Invånare: C:a 61,1 miljoner
Valuta: GBP, 1 Pound = 100 pence
Tidsskillnad: -1 timmar
Visum: Nej, medlem i EU
Vaccinering: Nej

Klimat

Klimatet i Storbritannien är generellt milda vintrar och svala somrar. Väderleken påverkas starkt av de vindar och strömmar som råder i det nordatlantiska havet. Nederbörden är rikast i bergsområden på de högländer dit man kan räkna Skottland, Wales, Nordirland och norra England. Storbritanniens östra delar har ibland torka medans de södra delarna oftare är varmare. Man kan resa till Storbritannien året om. Många reser till storstäder som bland annat London för julshopping eller avkoppling under vintern. Den varmaste perioden är från maj till september.

Boende

Boendet är lite beroende på vilken del i Storbritannien man besöker. Men alla större städer har gott om både hotell och vandrarhem. Hotellen finns från enkla rum till lyxiga sviter. Både vandrarhem och Hostel är finns lokalt i de flesta städer och här kan man finna ett bra boende till rimliga priser. Ute i Storbritannien finner man ofta pensionat, värdshus eller Bed & breakfast till bra priser. I De små städerna är invånarna mycket gästfria och välkomnande, vilket främst märks på de lokala pubarna. Campingplatser finns att finna i England, Skottland Wales och Nordirland. Dessa har varierande standard men är för det mesta av bra standard. Det finns också möjlighet att hyra stugor ute på de mindre orterna.

Transporter

Buss

Bussnätet i de större städerna är bra. Dessa kompletteras ofta med ett bra tunnelbanenät. Man kan även resa med långfärdsbuss mellan de olika områdena och de större städerna i Storbritannien.

Tåg

Tågnätet i Storbritannien är i det närmaste komplett. Hyfsade priser och bra komfort på tågen gör att tåget rekommenderas för längre resor i Storbritannien.

Taxi

Taxi finns i alla städer. I storstäderna kör taxin alltid på taxameter. Ute i de mindre städerna kan ibland pris göras upp. Se alltid till att ett fast pris är klart innan avresa.

Att tänka på

Vissa områden, framförallt i Nordirland, kan vara lite oroliga under sena kvällar då det fortfarande finns militanta områden i de västra delarna av Belfast. Dessa områden bör undvikas utan guide.

Destinationer i Storbritannien

London

London är som bekant Englands huvudstad, men är också huvudstad i staten Förenade konungariket Storbritannien  och Nordirland samt i riksdelen/konstituerade landet England. Staden grundades av romarna och fick då namnet Londonium. …

Läs mer

Birmingham

Birmingham är Englands näst största tätort med sina ca 3,5 miljoner invånare varav ca 1 miljon bor i själva staden, som ligger ungefär i landets mitt. …

Läs mer

Manchester

Manchester är en medelstor stad i England, med drygt en halv miljon invånare. Staden är en av de mest kända engelska städerna och är berömd av många olika anledningar. …

Läs mer

Bristol

Bristol är en medelstor stad i den södra delen av England, ett stenkast från Wales. Staden är en av de allra mest populära bland turister, tack vare en inbjudande och gästvänlig småstadsatmosfär, rikt kulturarv och pulserande uteliv. …

Läs mer

Edinburgh

Gillar du gamla slott? Du vet, den där känslan av att vara barn och leka på vinden i mormors gamla villa… …

Läs mer

Resmål i Storbritannien

Lämna en kommentar