Reseguide till Teneriffa

Teneriffa är Kanarieöarnas största ö med ett landskap som på ena sidan är tropiskt med höga berg och täta skogar och andra sidan ett fantastiskt semesterparadis med vackra stränder och ett böljande blått hav. Här kan alla finna ro och Teneriffa är även en ö där många idag bor över vintern på grund av sitt ljumma och behagliga klimat.

Huvudstaden på Teneriffa är Santa Cruz och här kan man vandra i vacker miljö eller ta en kaffe på någon av de uteserveringar som täcker stadens torg. I huvudstaden finner man även ett pulserande stadsliv med mängder av shopping. Det finns även en universitetsstad, La Laguna som är känd för sina härliga tapas. Städerna på Teneriffa är tämligen fria från turister men det finns dock en turiststad, Puerto de la Cruz där många samlas som vill turista i stadsmiljö men ändå i direkt närhet till grönskande natur.

Att ta sig runt på Teneriffa görs bäst med egen hyrbil. Det finns vägar runt hela ön, som dock kan gå genom bergen vilket innebär slingrande vägar. Bussförbindelser finns även mellan öns alla städer.

Sevärdheter

För den som är naturintresserad finns det en stor behållning av att resa runt på ön. Man finner frukt och vinodlingar placerade i djupa dalar med subtropisk skog runt där man kan finna mängder av exotiska växter. Det finns gott om vandringsleder som tar en runt dalarna och upp i bergen.

På andra sidan ön finner man resterna av den jättevulkan som dog ut för flera miljoner år sedan. Vulkanen har skapat en vulkanisk slätt omgärdat av randberg. Mitt på denna slätt finns en ytterligare vulkan. Man kan även bege sig upp till toppen av berget, Pico del Teide som är 3 718 meter hög, med linbana och där få en slående utsikt över hela Teneriffa och även de andra öarna i ögruppen.  På vintern så lägger sig snö på bergets topp och bildar en behaglig kontrast till det milda väder som råder på ön i övrigt.

Shopping

I huvudstaden Santa Cruz finner man exklusiva shoppingtråk och det senaste inom modevärlden. Här kan man även hitta unika fynd från små lokala butiker med eget hantverk. På broderiskolarna kan man hitta vackra broderier. Teneriffa har producerat egna broderier sedan 1700 talet och erbjuder fantastiska inhemska broderier.
Marknader finns i stort i alla städer på Teneriffa. Här kan man finna en hel del lokala delikatesser såsom honung, ostar och vin. Teneriffas kända och exklusiva vinsort Vina Norte kan självklart köpas på ön och likaså öns egentillverkade bananlikör Cobana.

Nattliv och stränder

På öns norra sida breder sig stora stränder ut fördelat på mindre städer. Här kan man semestra med tillgång till bad och nattliv. Playa de las Americas är en av de mer livligare städer där man tillbringar dagarna på stranden och kvällarna på dunkande diskotek. Här finns gott om barer och livemusik.
För barnfamiljen eller för den som vill ha en lugnare atmosfär finns bland annat Playa de las Teresitas som har fantastiskt vackra sandstränder och barnvänliga miljöer. Här finns det gott om restauranger, främst med betoning på fisk och skaldjur.

Lämna en kommentar