Reseguide till Palma de Mallorca

Mallorca är en spansk ö i Medelhavet. Ön är ett känt semestermål och mängder av turister kommer till ön för att sola och bada. Mallorca är den största ön i ögruppen Balearerna. Omkring 983 000 personer bor bofast på ön och av dessa bor ungefär 375 000 personer i huvudstaden Palma. Mallorca har en historia som är präglad av invasioner, plundringar och sjöröveri. De första bosättarna kom till Mallorca redan 4000 år f. Kr. År 123 f. Kr intog romarna Mallorca och de blev kvar i över 500 år. De gav ön namnet \’Balearis Major\’ vilket betyder den största ön i Balearerna. När Spanien grundades 1479 blev Mallorca en del av det nya riket och sedan dess har Spaniens och Mallorcas historia följts åt.

Mallorca har ett typiskt Medelhavsklimat med milda vintrar och torra heta somrar. Man kan njuta av ungefär 300 soldagar om året och medeltemperaturen är kring 27 grader på sommaren.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Palma International. Flygplatsen ligger ca 9 kilometer från centrum i Palma City och besökare tar sig företrädesvis vidare med flygbuss. Bussen avgår fyra gånger per timme och priset är högst överkomligt. Bussen passerar de flesta större hotell och centrum.

Utbudet av boende är mycket stort, främst i medelprisklass. Standarden är genomgående bra från medelprisklass och uppåt, men kan variera mycket i de lägsta prisklasserna. Det kan vara svårt att hitta ett boende över huvud taget på plats om man reser under högsommar eller under högtider. Under lågsäsong stänger dessutom många hotell. Den bästa garantin för att få ett bra boende till ett bra pris är därför att boka boendet på förhand, i samband med resan.

Mat och dryck

Det finns ett flertal restauranger, särskilt i närheten av stränderna och hotellområdena, och inte sällan kan man beställa respaket med all-inclusive, där dagens alla måltider ingår på hotellet. Letar man efter mer exotiska, internationella maträtter som exempelvis sushi, kan man behöva leta länge. Bland de traditionella maträtter som besökare inte bör missa är smörgåsen ”pamboli” och den smakrika korven ”sobrassada” nämnvärda.

Pubar, barer och nattklubbar finns lite varstans, även de främst i närheten av eller i anslutning till hotellområden och stränder. I själva staden återfinns dock några fler guldkorn, som den världsberömda coctail-baren ”Abaco” vid Carrer Sant Joan, och reggae-baren ”Jah Garden” vid Joan Miro. Stadens mest populära nattklubb är Titos, där besökare kan skaka loss till tonerna av house-musik, på samma dansgolv som bland annat Ray Charles och andra världskändisar, en gång dansat på. Under högsäsong brukar  ofattbara tvåtusen personer samlas på Titos – samtidigt.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta väljer att boka resa till Mallorca för att sola och bada, men det finns också väldigt många sevärdheter och utflyktsmål på Mallorca som är väl värda ett besök. Här finns nämligen allt från gigantiska droppstensgrottor och mysiga bergsbyar till kloster och slott.

Sollér är en vacker liten by som lockar tusentals turister.  Här finns mysiga caféer, restauranger och butiker och om man väljer att ta tåget från Palma kan man under resans gång se pinjeträd, apelsinträd, fikonträd och vackra blommor som växer vid rälsen. Alcudià är en gammal romersk stad med en mäktig stadsmur och fin bebyggelse. I närheten ligger de enorma drakgrottorna och även en annan romersk stad, Pollenca. Deia är en by i bergen där många artister bor. Vägen dit är vacker, men smal och med branta stup. Genom att boka flyg till Mallorca kan man få en avkopplande semester med spännande upplevelser och mycket sol och bad under en och samma resa.

Lämna en kommentar