Reseguide till Madrid

En av Europas yngsta huvudstäder är Madrid som utnämndes till huvudstad för Spanien år 1562. Madrid är en modern stad som erbjuder alla resenärer valuta för pengarna. Madrid har ett stort utbud av dans, musik och opera, ett stort utbud av mat och ett hektiskt och sprudlande nöjesliv. På dagtid har man tillgång till shopping där man kan finna bland annat exotiska skinn och läder produkter.

Till Madrid kan man resa året om. Temperaturen under vintern kan sjunka så lågt som ned till under 0 grader och risk för snöfall kan förekomma. Bästa tiden att uppleva Madrid är under våren eller början på sommaren då dels klimatet är behagligt samtidigt som utelivet börjar röra på sig igen efter den kalla årstiden.

 För att ta sig runt mellan olika sevärdheter eller platser har Madrid ett väl utbyggt och fungerade trafiknät bestående av buss och tunnelbana. Man kan även åka taxi till bra priser, men då Madrid är en trafikintensiv stad är ibland restiderna betydligt längre än de är med tunnelbanan.

Sevärdheter

Madrid har ett stort utbud av sevärdheter. Ofta räcker det med en promenad för att ta del av fantastiska byggnader, torg och exempelvis museer.

Ett av världen absolut största konstmuseum ligger i Madrid. Museo del Prado har ett stort utbud av tavlor, statyetter och övrig konst. Museet är så stort att om man vill besöka hela museet behöver man sätta av flera dagar. På samma gata finns det ett ytterligare stort utbud av museer för den konstintresserade.

För den som vill uppleva oerhört vacker natur, trädgårdar och palats är ett besök i staden Aranjuez att rekommendera. Staden ligger c:a 5 mil söder om Madrid och man tar sig lämpligast dit med hyrbil eller genom någon utflyktspaket. Här finner man ett bedårande kungligt palats, stora och vackra trädgårdsodlingar och en spännande stadsmiljö.

Shopping

Madrids största shoppinggata är Calle Preciados, här finner man allt från internationella butikskedjor till mindre designaffärer. Längre ned på Plaza Mayor finner man små specialbutiker och annorlunda och udda souvenirer. På Calle Serrano hittar man exklusivt designat herr och dam mode.

Är man intresserad av vin kan man på Calle Ribera de Curtidores hitta Europas största vinbutik. Allt från udda och speciella sorter till exklusiva viner i två våningsplan.

Spanien är, precis som Italien, kända för sina soltorkade och lufttorkade skinkor. Hos Museo del Jamón på Carrera de San Jerónimo finner man skinkor, korvar och ostar som gör de flesta delikatessfantaster på gott humör.

Ett besök på den stora marknaden El Rastro på Calle Ribera de Curtidores är en upplevelse för den som tycker om shopping. Denna söndagsmarknad har funnits i över 500 år och erbjuder det mesta man kan önska. Kläder, läder och skinn och antikviteter är några av de fynd man kan göra här.

Mat och nöjesliv

För den matintresserade erbjuder Madrid ett stort utbud på exotiskt mat. Bland annat den Spanska Paellan eller tapas. En restaurang, av flera, värd att nämna är Botín, Calle de Cucherillos, en av Europas äldsta restauranger, som specialiserat sig på äkta spansk husmanskost. I övrigt finner man mängder av romantiska restauranger och uteserveringar där både god mat och vin erbjuds.

Madrid är staden som aldrig sover. När spanjorerna själva går ut, vilket sker ofta, börjar de med god mat på en restaurang, fortsätter till någon bar med musik och flamenco och avslutar med frukost på någon trevlig uteservering, innan nattens aktiviteter är över.

I Madrid, som för övrigt är en levande stad alla dagar i veckan, finner man även ett flertal internationella barer och ett flertal stora diskotek.

Lämna en kommentar