Reseguide till Lanzarote

Lanzarote tillhör ögruppen Kanarieöarna som ligger beläget i Atlanten, c:a 12 mil utanför Afrikas kust. Ön, som har varit befolkad sedan ungefär 2500 år tillbaka, blev 1993 uppskriven på UNESCO:s lista för biosfärreservat. Den ursprungliga befolkningen på Lanzarote sägs komma från Nordafrika och kallades för machos. De levde på getter, fiske och jordbruk. Enligt fornlänningar så bodde de i grottor och klädde sig i getskinn.

Lanzarote, även kallad ”Eldens ö”, är byggt av vulkaner. Det finns c:a 300 vulkantoppar på Lanzarote som ger ön dess annorlunda landskap som skiftar mellan olika rödfärgade nyanser. Här finner man massor av underjordiska grottor, tunnlar och sjöar som har bildats genom de utbrott vulkanerna hade en gång i tiden.

Många anser att kopplingen till Afrika känns starkare än till Europa. Mycket beroende på dess närhet till Afrika men även att den ursprungliga befolkningen härstammar därifrån. Dock var det en Europé som återupptäckte ön på 1300 talet och därifrån har man sedan kunnat vidareutveckla ön till den blomstrande turistort det är idag.

Klimatet på Lanzarote är milda vintrar och varma somrar. Vintertid sträcker sig temperaturen kring dryga 20 grader vilket innebär att Lanzarote även är ett bra turistmål under vintertid.

Badliv

Lanzarote har ett flertal mycket bra stränder och de allra bästa ligger på öns sydspets, Papagayohalvön där man bland annat finner stranden Playas Del Papagayo som anses vara en av Spaniens absolut vackraste stränder. Stränderna har finkornig sand och långgrunt och klart vatten. De stora stränderna har badvakter som även varnar när det inte är lämpligt att bada.

På stränderna finns tillgång till en uppsjö av badaktiviteter, allt från den traditionella bananbåten, vattenscooter, vattenskidåkning till paraglidflygning. På stränderna finns det även möjlighet att delta i bollsporter som fotboll eller volleyboll.

Längs stränderna hittar man även en hel del barer och restauranger och är man intresserad av shopping finns det även gott om stånd där man kan köpa olika souvenirer, badartiklar och enklare kläder.

Sevärdheter

Är man intresserad av konst är ett besök i den världsberömde arkitekten César Manriques hem ett måste. Här finner man en magnifik konstsamling med verk av bland andra Picasso, Miró och Chillida. Även huset är en sevärdhet då det är ett perfekt exempel på César Manriques arkitekturkonst.

Ett besök nere vid hamnen i Arrecife är att rekommendera. Här finner man Kanarieöarnas största fiskeflotta och här kan man köpa färsk fisk direkt från fiskarna. Hamnen i sig är byggd på 1400 talet och här finns även en intressant atmosfär och en del intressanta fästningar att besöka.

Om man hyr en bil eller åker med på en guidad tur kan man besöka en av världens mest intressanta grottformationer. Här finner man flera stora underjordiska grottor och blomstrande trädgårdar.

Ett besök i nationalparken Timanfaya är intressant för den som är intresserad av exotisk natur. Här finner man flera geologiska fenomen som innefattar 180 växttyper. Bara 10 meter under marken sjuder marken med runt 600 graders värme. Området anses vara ett levande laboratorium där nya arter hittats och andra arter kan framodlas.

Lämna en kommentar