Reseguide till Ibiza

Ibiza har varit den mest populära ön bland ungdomar sedan slutet på 1970 talet. Hit vallfärdar turister från hela Europa för att under några heta dygn delta i fest och glädje. Nere i båthamnen ligger de dyrbara båtarna i rader då ön även lockar jetsetare och kändisar.

Men Ibiza är inte bara en ö för fest det är även en ö med massor av historia och kultur. Redan på 1300 talet återtogs ön i spansk ägo, efter att i århundraden varit under grekernas, romarnas, muslimers och slutligen Norges ockupation. Det är främst i Ibiza stad som man kan se de bevarade kulturminnena och de historiska byggnaderna.

Utanför Ibiza stad ligger det turistorter vid den södra delen av ön. Den mesta kända turistorten är San Antonio som drar hundra tusentals turister, företrädelsevis ungdomar, varje år. Här finner man vackra stränder och ett pulserande uteliv som inte slutar förrän solen har gått upp.

Den södra delen av ön utmärker sig för de långa vida stränderna och en massiv grönska medan landskapet i den norra delen består av berg och klippformateringar längs havskusten.
Det bor idag c:a 110 000 invånare på ön Ibiza och dess främsta näringsinkomster ligger förstås i turismen.

Sevärdheter

Den stora turistattraktionen på Ibiza är förstås kombinationen bad, sol och heta nätter till pulserande neonljus. De långa vackra stränderna inbjuder till massor av vattenaktiviteter som bland annat vattenscooter, paraglid flygning och snorkling i det klara vattnet. På stranden kan man varva solning med bollsporter. Längs stränderna flockas strandbarerna som redan tidigt under dagen inbjuder till förfriskningar.

Ibiza erbjuder dock mer sevärdheter än bara strandliv, för den som är äventyrslysten finns möjligheter att cykla runt på ön och uppleva den vackra natur som Ibiza ståtar med.

I San Vincente finner man den berömda grottan Cova d´es Culleram. En gigantisk grotta som även sägs ha används som ett tempel av gudinnan Tanorit. Här kan man ägna en hel dag åt att utforska grottsystemen och ta del av urminnes bosättningar. När grottan upptäcktes 1907 fann man även stora skatter gömda i grottan vilket sägs ha varit offergåvor till gudinnan och vill man även ta del av denna intressanta upptäckt, som en förlängning på sitt besök, ska man göra en visit på museet Muesu Arquelogic som ligger i Dalt Vila.

Ett besök i Ibiza stad rekommenderas. Här finner man mängder av shopping, kultur och massor av historiska byggnader. Ett besök på shopping och bar gatan Paseo Vara De Rey är också väl spenderad tid, här är det puls och rörelse dygnet runt.

Om man reser med barn har Ibiza ett ponnyland, Ponylandia, som brukar uppskattas av alla barn. Här kan man se och klappa frigående hästar och även delta i ridturer. I området finns även en marknad där man kan hitta allt från smycken till gediget hantverk, till rimliga priser.

Uteliv

Nöjeslivet på Ibiza anses vara i en egen klass. Även om det finns viss konkurrens från turistorterna Aiya Napa på Cypern och Sunny Beach i Bulgarien, så står ändå Ibiza kvar som segrare i mångas tycke, mycket tack vare den långa tradition som Ibiza har att erbjuda det bästa nöjeslivet redan sedan 1970 och 1980 talet.

På Ibiza kan man delta i festligheter dygnet runt. Bargatorna, där barerna ligger vägg i vägg så långt ögat når, fylls med turister redan under eftermiddagen för att koka av stämning framåt midnatt. Runt midnatt öppnar också de största diskoteken, där flertalet kan ta emot upp till 5000 dansande gäster i flera våningar. De största diskoteken ligger strax utanför turistorterna och stänger först när sista gästerna har gått hem.

Ibiza har även en hel del nattklubbar där man erbjuder både musik och dansuppvisningar. Det finns även en hel del mysiga barer med trubadurer eller romantiska restauranger för de som önskar lite mer avskildhet. Kort och gott finns det nöjen som passar de flestas tycke och smak.
 

Lämna en kommentar