Reseguide till Fuerteventura

Fuerteventura är en av de större spanska öarna i Atlanten som går under namnet Kanarieöarna. Fuerteventura ligger strax utanför Afrikas kust, ett stenkast från Gran Canaria, och är ett av de mest populära resmålen bland turister som är på jakt efter sol och bad i världsklass. Mindre känt är förmodligen att Fuerteventura har så pass mycket olika sällsynta blommor och växter att hela ön förklarats vara ett biosfäriskt reservat av FN.

Miljön och landskapet på Fuerteventura är mycket varierat, och har såväl torr ökenstäpp som tropiska palmer. Tack vara sitt härliga klimat har Fuerteventura fått smeknamnet ”Ön med evig vår”. Temperaturerna sträcker sig nämligen uppemot 20 grader under vintern, och dryga 35 grader under sommaren, med långa och soliga dagar året om. Fuerteventura får mycket sällan regn, och då i princip bara under sen höst eller tidig vinter.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till flygplatsen Fuerteventura Airport, som ligger strax utanför staden Caleta de Fuste. Från flygplatsen tar sig besökare som regel vidare med chartrad buss, eller en buss som hotellet tillhandahåller. Om sådan inte ingår i resan tar man sig vidare med taxi. Taxin behöver inte bokas i förväg och taxikön börjar direkt utanför ankomstterminalen. Priset för taxiresan beror på hur långt från flygplatsen som hotellet är beläget men resan är egentligen bara billig till de allra närmaste hotellen. Om hotellet ligger långt från flygplatsen kan det rentav vara en god idé att boka ett boende, om än något dyrare, som erbjuder busstransport.

Utbudet av boende på Fuerteventura är, som kan förväntas av ett så populärt resmål, mycket stort. Kvalitetsnivån varierar kraftigt, och så även priserna. Som regel är det allra billigaste boendet också ganska enkelt, och besökare bör ha i åtanke att saker som luftkonditionering, egen strand och pool på hotellområdet inte är självklarheter i de allra lägsta prisklasserna. Skillnaderna är inte alltför stora i pris mellan ett enklare och ett lite mer exklusivt boende, så det kan ofta vara en mycket bra idé att välja ett lite bättre boende.

Mat och dryck

Det finns en uppsjö av restauranger på Fuerteventura och de flesta erbjuder såväl traditionellt spanska som internationella rätter till mycket bra priser. Merparten av den traditionella maten baseras på färsk fisk, tack vare närheten till havet. Besökare bör prova på papas arrugadas, en välkryddad potatisrätt som serveras med kryddstark sås. Den lokalproducerade getosten ”queso majorero” är också mycket populär.

Utbudet av pubar, barer och klubbar är också mycket stort. Samtliga resorter på Fuerteventura har åtminstone en handfull uteställen som går i olika teman, och det är mer regel än undantag att hotellen har såväl bar som dansgolv. Den som vill skaka loss på dansgolvet och bli av med lite överskottsenergi efter en lång, skön dag på stranden har alltså kommit helt rätt.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta som besöker Fuerteventura gör det för att sola, bada och äta och dricka gott. Trots det har Fuerteventura ett mycket stort utbud av aktiviteter för den som vill prova på något nytt. Den norra sidan av ön har kraftiga vindar, vilket innebär att möjligheterna till vindsurfing är mycket goda. Man kan också ta sig ut till havs med båt för att snorkla, eller prova på att dyka med instruktör.

Den fiskeintresserade kan också pröva lyckan på en båt tillsammans med en guide, som tar dig till de ställen där du har bäst chans att kroka någon av de många, stora havsfiskarna.

Om man istället är ute efter något mer äventyrligt kan man utforska den närliggande vulkanen, bege sig ut i vildmarken eller öknen med jeep, eller åka mountain bike nerför en bergssida med fantastisk utsikt.

De allra minsta i familjen brukar uppskatta ett besök på Oasis Park, ett zoo med hundratals eller kanske rentav tusentals exotiska djur, inklusive flodhästar och giraffer. 

Lämna en kommentar