Reseguide till Barcelona

Spaniens näst största stad är Barcelona. Det är en stad som lockar många turister – år 2007 blev Barcelona Europas fjärde mest besökta stad med hela fem miljoner utländska besökare. Oavsett vad man är intresserad av så hittar man mycket att se och uppleva i Barcelona. Staden är känd för sina vackra byggnader och det finns många intressanta sevärdheter. Sport är också populärt i staden och många åker till Barcelona för att titta på när FC Barcelona spelar fotboll. 

Man brukar också anse att Barcelona är Spaniens Milano, alltså en sofistikerad storstad med stort intresse för mode, inredning och design. Många besöker Barcelona för shoppingens skull och även den kräsne shopparen har gott om butiker att välja bland. Att priserna generellt sett är lägre än i Sverige är inte heller fel. Barcelona räknas som en av västvärldens mest tätbefolkade storstäder. Staden har 1,6 miljoner invånare i själva staden. Det finns också en begränsning för ytterligare tillväxt, eftersom Medelhavet sätter gränsen i sydöst och Collserolabergen i nordväst. 

I Barcelona råder härligt Medelhavsklimat med milda vintrar och heta, torra somrar. Den genomsnittliga årstemperaturen ligger runt 20 grader, med bottnar på ca 5 grader under mitten av vintern och med toppar på 30 grader eller mer under sommaren.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till Barcelona via flygplatsen Barcelona International, som ligger en dryg mil från centrum. De flesta besökare tar sig vidare med taxi, buss eller tåg. Tågen avgår två gånger per timme och restiden är ungefär en halvtimme. Biljetter köper man i automater på flygplatsen. Bussarna avgår regelbundet, men ingen buss passerar alla hotell. Därför kan det vara riskabelt att ta bussen, som är det billigaste alternativet, om man inte är säker på vilken buss som gäller. Taxi är det dyraste alternativet men kan vara värt att rekommendera för att komma rätt direkt och snabbt.

Utbudet av boende är mycket stort i Barcelona, men kvaliteten varierar mycket och det är inte alltid säkert att en hög prislapp betyder hög nivå. Därför kan det vara en god idé att boka boendet i samband med resan för att försäkra sig om att få ett bra boende till bra pris. Boendet i de allra lägsta prisklasserna passar förmodligen inte de flesta besökare med tanke på standarden och läget.

Mat och dryck

Antalet restauranger är, i likhet med hotellen, mycket stort och även här är kvaliteten mycket varierande. Hygienen är inte alltid den bästa på renodlade uteserveringar, så besökare bör vara försiktig med att välja restaurang enbart baserat på priset eller läget. Överlag är dock priserna låga och maten mycket god, särskilt den traditionella maten. Den som är på jakt efter internationella maträtter behöver inte heller leta länge – i de centrala delarna av Barcelona finns ett stort utbud av internationella restauranger.

Det finns en uppsjö pubar och barer i Barcelona, även om kafékulturen är större. Bland stadens mest populära kan nämnas Chupitos i Barceloneta. Bland större nattklubbar förtjänar särskilt Row14, en Barcelonas av största med tre våningar, ett omnämnande.

Aktiviteter och sevärdheter

Barcelona är den mest industrialiserade staden i Spanien. I staden finns inte heller särskilt många grönområden eftersom de flesta parkerna ligger som i en ring runt staden. När det gäller sevärdheter är det den ofullbordade basilikan Sagrada Familia som lockar flest turister. Kataloniens nationalmuseum, Museu Nacional d´Art de Catalunya, är också välbesökt av turister. Vid ett besök i Barcelona får du inte missa showen Font Magica de Montjuïc, som är en fantastisk show där ljud, ljus och vatten kombineras på ett unikt sätt. Museu Picasso är ett museum som innehåller Picassos tidiga konstverk och som är väl värt att besöka.

Det finns också ett museum som innehåller Mirós konst, Miró Museum. En annan sevärdhet är Museu d´Història de la Ciutat som är byggt kring en arkeologisk utgrävning av den romerska staden Barcino. Barnfamiljerna bör besöka L´Aquarium de Barcelona, ett välbesökt akvarium med 35 vattenbehållare fyllda med 11 000 djur av olika arter. Barcelona har också en djurpark, Barcelona Zoo.

Lämna en kommentar