Reseguide till Alcudia

Alcudia är en stad på den spanska ön Mallorca och därtill ett av de allra mest populära, klassiska resmålen för sol-och-bad-semester. Ingen vet exakt när staden grundades i nuvarande form men för närmare tvåtusen år sedan tillhörde staden (och hela ön) Romarriket, och det finns än idag massvis av ruiner kvar. I första hand är det dock inte för dess intressanta historia som besökare vallfärdar till Alcudia är snarare för att koppla av på en sandig strand, äta gott och bara ta det lugnt eller skaka loss på dansgolven.

Vad många inte vet är att Alcudia också har ett fenomenalt levande naturliv, med bland annat hundratals olika fågelsorter och exotiska fiskar. Förmodligen är klimatet en bidragande orsak; Alcudia lockar nämligen med ihållande sol och värme. Under sommarhalvåret ligger temperaturerna som regel mellan 20 till 30 grader och på vintern mellan 5 till 15 grader.

Resa och boende

Den närmaste flygplatsen ligger i Palma de Mallorca, som ligger drygt 5 mil från Alcudia. Det går att ta sig vidare med taxi men buss är det vanligaste, och som regel billigare. Bussar avgår regelbundet och behöver inte förbokas. Det kan dock vara svårt att hitta en ledig buss (eller taxi) under högsäsong vilket kan vara ett problem om inte resebolaget arrangerar bussresa.

Boendet i Alcudia håller överlag en god nivå till mycket bra priser, men stora variationer finns. Det allra billigaste boendet kan ibland hålla mycket låg nivå och det lite bättre boendet kostar sällan mycket mer, så det kan vara en god idé att inte välja det billigaste alternativet. För att vara säker på att få ett boende över huvud taget under högsäsong bör man boka boendet i förväg.

Mat och dryck

Eftersom Alcudia är ett utpräglad turistdestination finns det ett stort utbud av restauranger, där de allra flesta håller en hög nivå. De flesta restauranger serverar internationell mat, men den som hellre föredrar traditionell mat kan hitta även det. Det finns alltså goda möjligheter att prova något nytt och välsmakande varje dag under resan.

Alcudia erbjuder inte bara en mångfald restauranger utan också en hel del pubar, barer och klubbar. Bland de mest populära återfinns klubben Sabor Latino vid Astoria som spelar sydamerikansk musik, den irländska baren Shamrock vid Torreta och karaokebaren Vamps, också vid Astoria.

Aktiviteter och sevärdheter

De allra flesta besökare spenderar förstås största delen av dagarna på sköna stränder, men den som vill ha lite omväxling behöver inte fundera länge. Naturparken S’Albufera erbjuder vandrings- eller cykelleder på dryga en mil, vilket är utmärkt för en dagsutflykt. Ta med och ät något gott samtidigt som ni beundrar fåglar i alla former och färger. Många besökare passar också på att ta en dagsutflykt till antingen den större staden Palma de Mallorca eller någon av de mindre städerna i närheten, t.ex. Soller eller Pollenca.

Lämna en kommentar