Spanien

Spanien är det land som fortfarande lockar mest skandinaver och européer att turista bland landets alla härliga resmål. Spanien lämnar väldig få oberörda och här finner man en kultur, historia. gastronomi och ett badliv som få länder i Europa kan erbjuda.

Spanien har en lång historik bakom sig, allt från våldsamma slag till att ha fött upp fantastiska konstnärer som bland annat Picasso och Dali.

Spanien är ett stort land och har därför många olika typer av landskap. Bland annat finner man Pyrenéernas berglandskap och Sierra Nevada som är oerhört vackra. Nere vid östkusten hittar man medelhavet och alla dess städer som erbjuder glamour, fest och framförallt ett hektiskt badliv.

Till Spanien tillhör också ett flertal öar i medelhavet, bland annat Mallorca, men även Kanarieöarna i Atlanten. Mallorca anses sommartid vara den mest turisttätaste orten i Medelhavet medan Kanarieöarna är mycket turisttätt under vintertid.

Spaniens huvudstad Madrid bjuder på mer än bara fotboll. Här finner man arkitektur och historia samt en kultur där gamla seder blandas med nya kulturella inslag vilket sammantaget gör Madrid till en världsstad. Andra välbesökta städer är även Barcelona och Marbella.

Fakta

Huvudstad: Madrid
Språk: Spanska, katalanska, baskiska, galiciska
Invånare: C:a 46,2 miljoner
Valuta: EURO, 1 Euro = 100 Cent
Tidsskillnad: 0 timmar
Visum: Nej, medlem i EU
Vaccinering: Nej

Klimat

Klimatet i Spanien kan delas in i flera zoner. I Medelhavet finner man ett subtropiskt väder med varma somrar och milda vintrar. Inlandet har kyliga vintrar med mycket snö i norr och milda somrar. På Kanarieöarna är det varmt på sommaren och relativt varmt och behagligt under vintern med temperaturer mellan +18 till +24 grader, året om. Man kan besöka Spanien året om. Sommartid lockar de varma stränderna i Medelhavet medan Kanarieöarna lockar med behagligt klimat under vintertid.

Boende

Spanien har under lång tid varit föremål för charterresor men har under det senaste årtiondet blivit ett föremål för reguljära resor där man bokar hotell separat eller på plats. I Spanien finns mängder av hotell. Här finner man allt från enkla rum eller lägenheter med normal standard till lyxiga sviter med magnifik service och en bedårande utsikt över medelhavet. På turistorterna och i de större städerna finns det gott om vandrarhem eller hostel. Här finner man bra boende till låga priser. Om man reser runt i landet hittar man även mycket pensionat eller Bed & Breakfast i de flesta byar runt om i landet. Det finns även gott om stugor att hyra. Ute i naturen finns det även mycket gott om campingplatser. Spanien har på senare år varit ett utflyktsmål för bilande turister vilket medfört att både platser och utrustning på campingplatserna har mycket bra standard.

Transporter

Buss

Alla större städer och turistorter har bra lokala bussnät. Det finns några större bussbolag som har långfärdsbussar som tar en mellan de flesta städer i Spanien. Priset är relativt lågt men standarden följer tyvärr priset. I Städerna Madrid, Barcelona och Bilbao finns även tunnelbana som kompletterar bussnätet bra.

Tåg

Med tåg kan man resa mellan alla större städer i Spanien. Här finner man även snabbtåg mellan de största städerna. Priserna för tågresan är relativt låga. Vill man dock resa med snabbtåg eller i första klass rusar priserna uppåt.

Taxi

I alla större städer och på alla turistorter hittar man enkelt taxi. Taxi är relativt billigt och alla taxibilar har taxameter.

Destinationer i Spanien

Lanzarote

Lanzarote tillhör ögruppen Kanarieöarna som ligger beläget i Atlanten, c:a 12 mil utanför Afrikas kust. Ön, som har varit befolkad sedan ungefär 2500 år tillbaka, blev 1993 uppskriven på UNESCO:s lista för biosfärreservat. …

Läs mer

Malaga

Malaga har närmare 600 000 invånare och är därmed Spaniens femte största stad. Det är den enda storstaden som ligger på den spanska solkusten och därför besöks staden frekvent av turister från hela världen. …

Läs mer

Alicante

Alicante är en populär turistort i provinsen Alicante i Spanien. Staden ligger vid kustremsan Costa Blanca och är känd för sina milsvida vita stränder. Det bor omkring 330 000 invånare i Alicante och många av invånarna är svenskar. …

Läs mer

Teneriffa

Teneriffa är Kanarieöarnas största ö med ett landskap som på ena sidan är tropiskt med höga berg och täta skogar och andra sidan ett fantastiskt semesterparadis med vackra stränder och ett böljande blått hav. …

Läs mer

Madrid

En av Europas yngsta huvudstäder är Madrid som utnämndes till huvudstad för Spanien år 1562. Madrid är en modern stad som erbjuder alla resenärer valuta för pengarna. …

Läs mer

Resmål i Spanien

Lämna en kommentar