Sightseeing i Kosice – vad du ska se

Kosice är en stad som ligger i den östra delen av Slovakien, vid foten av Svarta berget i Hornad-flodens dal. Kosice är landets näst största stad och centrum för regionen med samma namn. Stadens befolkning når 235 tusen invånare.

Staden är ett viktigt handels- och industricentrum i Slovakien. Här ligger också landets näst största universitet.

Turister hittar många sevärdheter i Kosice med olika gotiska byggnader som de mest kända. I stadens centrum finns ett stort promenadområde för fotgängare, där du kan se en monumental St Elizabeth-katedral. Dess byggnad pågick i två århundraden, från 1378 och fram till 1508. Komplexet av katedraler omfattar även Urban Tower och St Michael Tower. Det finns en passage till stadens underjordiska tunnelbana bakom denna kyrka. I den medeltida fanns det placerade skyddsanläggningar.

Förutom att besöka dessa sevärdheter kan du njuta av att observera City Theater. Framför dess huvudentré ligger en musikfontän. Teaterns inre dekorationer representeras av gjutna ornament och takmålningar gjorda av Gakeb. Bakom teatern ligger stadshuset, stadsmuseet, Kosices före detta fängelse och pestkolonnen.

Du kan också överväga att besöka Calvinist Church, Dominican Monastery, Ursulines Kostel, Jesuit Kostel, Luteran Kirche, Franciscan Monastery, synagogor och mycket mer.

En viktig sevärdhet i Košice är kung Sigismunds torn – det norra tornet i S:t Elisabeths katedral. Dess höjd är 59 meter och för att klättra upp till toppen av detta torn måste du övervinna en brant spiraltrappa med 160 trappsteg. På toppen av tornet finns en utsiktsplats, från vilken en underbar utsikt över stadens gator öppnar sig.

Ett av stadens vackraste arkitektoniska monument är byggnaden med det gamla stadshuset. Det byggdes i slutet av 1700-talet och representerar en unik kombination av två stilar – barock och klassicism. Precis som för många år sedan förvånar byggnaden med en vacker finish på sin fasad; den har bevarat skickliga balustrader och kolonner i antik stil.

På den historiska gatan Hlavná finns ett symboliskt monument – pestkolonnen. Pestepidemin drabbade staden 1709 och krävde hundratals människors liv. Till minne av denna tragiska händelse beslutade man att montera en skulptur på torget, vars huvudelement är figuren av Jungfru Maria.

En av stadens mest ovanliga sevärdheter är tiggarens hus – en anmärkningsvärd byggnad från 1300-talet, med vilken många intressanta legender är förknippade. Enligt en av dem byggdes detta hus av en av stadens tiggare. Han var så skickligt engagerad i tiggeriet att det började ge honom en enorm inkomst. Enligt officiella uppgifter byggdes detta hus för en av de rika köpmännen. Nu finns det på första våningen i den historiska byggnaden flera intressanta butiker.

Byggnaden för det medeltida fängelset Miklušova väznica, som byggdes på 1400-talet, finns också bevarad i staden. I dag inrymmer den ett intressant museum. I fängelset finns helt bevarade gamla celler, ett tortyrrum samt ett bödelrum där du kan se hans kläder och tillhörigheter. Bödeln bodde i fängelset tillsammans med sin familj.

På den historiska gatan Hrnčiarskej finns en mycket intressant plats som kallas hantverksgatan. Under medeltiden fanns här verkstäder för de mest kända hantverkarna i staden. Flera av dessa verkstäder är fortfarande i drift. För närvarande finns det i dessa historiska byggnader intressanta souvenirbutiker. Här kan du titta in i ett gammalt apotek och besöka flera utmärkta bagerier. Det är hit många turister går på jakt efter originalsouvenirer och förfalskningar i nationell stil.

Familjeresa till Kosice med barn. Idéer om var du kan åka med ditt barn

n Kosice finns ett brett utbud av underhållning för alla smaker för semesterfirare med barn. Staden har många ovanliga nöjescenter och parker. En av de mest originella är temaparken Barnens järnväg. Ljusa barntåg går genom denna park och det blir exceptionellt för alla att åka på det. Dessutom är parken utrustad med utmärkta lekplatser med rutschkanor, gungor och gymnastikattraktioner för barn. Det finns också ett särskilt picknickområde samt ett mysigt café med ett stort urval av signaturrätter och godis.

DinoPark Kosice är också en attraktiv och intressant plats att koppla av på med barn. Du kan spännande tillbringa en hel dag i denna originella dinopark. Det finns enorma figurer av dinosaurier i full storlek installerade överallt och många vackra träd och växter. För barn finns det många anmärkningsvärda lekplatser och fascinerande spel och fritidsaktiviteter som genomförs varje dag för de små. På parkens område finns ett litet museum som innehåller fängslande arkeologiska artefakter, bland annat fragment av skelett från förhistoriska djur.

KVL Trixen anses vara en av de mest pittoreska parkerna i Kosice. Den kommer att gillas av dem som tycker om att koppla av på pittoreska naturplatser. Parken ligger vid stranden av en sjö. Under den varma årstiden finns här en utmärkt strand, där du kan sola och spela aktiva spel. Parken är ganska stor därför är det inte svårt att hitta en lämplig plats för en picknick. Under den varma årstiden är det alltid många människor med barn som tillbringar tid i den här parken. Den är lämplig för vinterpromenader och underhållning.

Det finns en vacker djurpark i staden som också är värd ett besök för turister med barn – Zoo Kosice. Den här djurparken är ganska stor; djuren i den går fritt genom rymliga inhägnader, och förhållandena i den är så nära deras naturliga livsmiljö som möjligt. Mångfalden av invånarna i djurparken är fantastisk. Det finns nyfikna lamor, farliga rovdjur och vänliga åsnor, som barnen säkert kommer att vilja mata. I en stor konstgjord damm lever sälar, och i en vacker sjö simmar ankor. På djurparkens område finns ett kafé och vackra rekreationsområden.

De som älskar aktiv underhållning mest bör definitivt besöka parken Tarzania Alpinka. Den ligger på territoriet av ett vackert skogsparksområde. I denna nöjespark är många extrema åkattraktioner förberedda för besökarna. Du kan åka bungee, gå längs repbroar mellan träden, gå genom olika hinderbanor och även testa din styrka och fingerfärdighet på dussintals andra originella sätt. Lämplig underhållning kommer att finnas i denna originella park för både små barn och vuxna. Det är också värt att notera att parken är mycket vacker och det kommer att vara hisnande att gå på dess territorium när som helst på året.

Naturentusiaster i Kosice bör definitivt besöka en annan pittoresk plats – den botaniska trädgården. Den är idealisk för promenader med barn. Trädgården är dekorerad med ett stort antal sällsynta växter och ovanliga landskap. Här finns en trevlig överraskning för barnen; i trädgården finns en liten gård där höns, kaniner och andra husdjur lever. Alla gäster på gården kan lära sig hur man tar hand om djuren och matar dem. En promenad genom den botaniska trädgården kommer att ge många intryck till både vuxna och barn.

Lämna en kommentar