Singapore

Singapore är på samma gång en stad och en stat, beläget på den södra spetsen av Malackahalvön i Sydostasien. Denna exotiska östat omges av ett sextiotal mindre öar som också tillhör Singapore. Staden i sig är ganska stor med sina fem miljoner invånare, vilket gör den till en av världens mest tätt bebodda, men för att vara en stat är det relativt sett ganska litet. Invånarna har till största delen invandrat från KinaMalaysia och Indien, vilket har inneburit ett starkt inflytande på den lokala kulturen.

Det är oklart hur länge platsen har varit bebodd, men Singapore har i sin nuvarande form funnits i flera hundra år. Singapore fungerade som en Brittisk koloni, eller utpost, under lång tid, ett inflytande som upphörde när Japan invaderade Singapore under Andra världskriget. Efter kriget återlämnades Singapore till Storbritannien, men det dröjde bara några år innan de första fria valen hölls och Singapore blev helt självständigt. Därefter har ekonomin och handeln tagit fart på riktigt och idag utgörs stadslandskapet till stor del av imponerande skyskrapor och idel moderna byggnader.

Klimatet i Singapore är huvudsakligen tropiskt och det är inga större skillnader mellan säsongerna. Luften är fuktig och det kan ofta regna kraftigt och länge, särskilt under vinterhalvåret. Temperaturerna sträcker sig sällan lägre än ca 20 grader någon gång på året och uppemot 30 grader när det är som varmast.

Singapore har, tack vare mycket handel, väl utbyggda förbindelser. Staden har två flygplatser, varav Changi Airport är den vanligaste för besökare från Europa. De flesta tar sig vidare med chartrad buss eller med expresståg (”Skytrain”) som avgår direkt från terminalerna.

Besökare bör ha i åtanke att Singapore tillämpar dödsstraff, även för utlänningar, för exempelvis narkotikabruk. Lagstiftningen är väldigt konservativ och listan med förbjudna saker och aktiviteter är tämligen lång; pornografi och sexuella leksaker är för det mesta direkt olagligt, och så även homosexualitet.

Mat och boende

Den lokala matkulturen är till stor del inspirerad av andra Asiatiska länder, vilket innebär att man lika ofta kan finna japansk sushi som indisk curry. Trots detta finns det ett antal utsökta lokala specialiteter, som exempelvis chilikrabba, vårrullar gjorda på bland annat räkor, och ”Rojak”; en slags pytt-i-panna med en mångfald olika och varierande ingredienser.

Boendet håller överlag en mycket god nivå, men även priserna är förhållandevis höga jämfört med närliggande länder. Skillnaderna minskar i de högre klasserna, varför det kan vara en god idé att kolla på medelklass och uppåt snarare än att försöka hitta det allra billigaste boendet, som sällan kostar mycket mindre men kan hålla lägre standard.

Sevärdheter

Singapore är främst ett besöksmål för utmärkt sol-och-bad, shopping och avkoppling. Trots det finns det ett antal utmärkta sevärdheter, exempelvis Asian Civilizations Museum vid Raffles Place eller Peranakan Museum vid Bras Brasah. Den arkitektoniskt intresserade kan besöka Marina Bay City Gallery vid Marina Bay för att få en glimt över hur stadens framtid ser ut.

Aktiviteter

Utelivet i Singapore är inte lika välkänt som hos flera andra närliggande storstäder, men det betyder dock inte att det på något vis skulle saknas. Barer finns i överflöd, särskilt kring stränderna, och inne i centrala staden är det främst nattklubbar som frodas. De flesta är belägna kring Riverside i stadens affärsdistrikt. Många av dessa är dessutom öppna dygnet runt och har särskilda temakvällar. Inte ovanligt har man ”ladies nights” där inte bara entrén utan även drinkar är kostnadsfria för damer.

Lämna en kommentar