Reseguide till Belgrad

Belgrad är Serbiens huvudstad, och därtill en av dess största städer, med en befolkning på över en och en halv miljon invånare. I dagsläget är Belgrad en av Europas mest populära besöksmål bland turister, främst tack vare sin unika kultur och arkitektur. Staden är också en av Europas äldsta, och grundades för mer än 7 000 år sedan. Under de tusentals år som har följt sedan dess har Belgrad blivit inblandad i fler konflikter och stridigheter än de flesta städer, och kontrollen över Belgrad har skiftat regelbundet. Belgrad har tillhör såväl Turkiet, Österrike och Romarriket. Först under 1800-talet blev Serbien en självständig nation på allvar, och det skulle dröja fram till efter det första världskrigets slut innan Belgrad blev huvudstad i dåvarande Serbien.

Under och efter andra världskriget inlemmades Serbien och Belgrad i Sovjetunionen, då landet blev en del av Jugoslavien. Först efter kalla krigets slut, i början av 1990-talet, blev Serbien åter en självständig stat. Som ett resultat av den händelserika historian kan Belgrad i dag stoltsera med en helt unik arkitektur som visar spår av många olika kulturer, och har därtill en uppsjö välbevarade kulturella och historiska föremål. Detta lockar idag besökare från världens alla hörn, och förmodligen är det inbjudande klimatet också en förklaring.

Temperaturerna i Belgrad sträcker sig från några minusgrader under vintern till uppemot 27 grader under sommarmånaderna. Staden får inte särskilt mycket regn under sommar och vinter, men desto mer under höst och vår.

Resa och boende

De flesta besökare anländer till Belgrade Nikola Tesla Airport, som ligger lite mer än en mil från centrum i Belgrad. Därifrån tar man sig vidare till Belgrad med buss eller taxi. Besökare rekommenderas beställa en taxi på plats snarare än att ställa sig i taxikön utanför flygplatsen för att vara säker på att priset blir rätt. De som föredrar buss, vilket är ett billigare alternativ, kan åka med lokaltrafiken och då buss nummer 72 som avgår en gång per timme, med en restid på ca 45 minuter.

Utbudet av hotell är stort i Belgrad, och ständigt ökande, tack vare att allt fler turister upptäcker staden. Kvaliteten och priserna varierar kraftigt, och ett bra tips är att välja ett mer exklusivt hotell, alternativt ett nybyggt hotell, för att vara säker på att man får en god nivå på boendet. Bäst pris får man om man bokar boendet på förväg, i samband med att resan bokas.

Mat och dryck

Det finns gott om restauranger i Belgrad, och de allra flesta serverar traditionell serbisk mat. Matkulturen har under lång tid influerats av andra kulturer, men betraktas ändå som något av en nationell stolthet. Internationella maträtter serveras på mer exklusiva restauranger, men besökare bör för den skull inte missa de serbiska läckerheterna. Inte sällan består de av lokalt producerat kött, ost och bröd, gärna smaksatta med blandningar av diverse lökar och andra grönsaker. De allra mest populära traditionella restaurangerna återfinns på gatan Skadarlija, där den ofta serveras till tonerna av en pianist eller stråkorkester. Det lokala ölet är också, liksom maten, något som befolkningen är mycket stolta över och något som besökare inte bör missa.

Utbudet av pubar, barer och nattklubbar är mycket stort i alla delar av Belgrad. Ofta är barerna kaféer på dagtid, och de flesta har samlats kring några välbesökta gator, såsom Obilicev och Strahinjica Bana. Belgrads hetaste  dansgolv hittar an oftast i Zemun i närheten av Hotel Yugoslavia.

Aktiviteter och sevärdheter

De flesta besökare kommer till Belgrad för att ta del av historian, äta och dricka gott och koppla av. För de allra flesta är det fullt tillräckligt att vandra runt i staden och beskåda byggnaderna, monumenten, statyerna och de storslagna torgen. Den som vill dyka lite djupare kan med fördel besöka det gamla kungaslottet på Nikola Pasic Square, fascinerande Nikola Tesla Museum på Krunska St eller kanske det spännande Museum of Roma culture på Ruzveltova St.

Lämna en kommentar